Mylopotamos

Mylopotamos is een bergdorp op het eiland Kythira. Het ligt 12 kilometer ten noorden van het hoofdstadje Chora en met de auto is de reistijd ongeveer 20 minuten. In het dorp kun je een wandeling maken, maar de echte trekpleister is hier de Neraïda waterval. Vanaf de parkeerplaats kun je te voet naar de waterval en verderop naar de watermolen wandelen.

Mylopotamos is een traditioneel bergdorp met waterval

Het dorp dankt haar naam aan de 23 watermolens die hier ooit langs de beek hebben gestaan. Slechts eentje is er vandaag de dag nog in goede staat en kun je bezoeken. Op een kilometer afstand van Mylopotamos Kythira liggen de ruïnes van het Kato Chora kasteel. Je kunt naar deze Byzantijnse nederzetting rijden en het Mylopotamos kasteel en de Panagia Orfani kerk bezichtigen. In het oude fort zijn nog kasteelkerken te bekijken. Het uitzicht vanaf het kasteel op de kust van West-Kythira is fraai.

Voor het strand en een duik in zee kun je naar het kiezelstrand van Kalami beach rijden. Het zeewater is hier kraakhelder en kleurt turquoise in het zonlicht. Er zijn geen voorzieningen op en langs het strand en langs de rotskust kun je snorkelen. Bezienswaardig is hier ook nog de druipsteengrot van Agia Sofia. Deze grot vol stalactieten en stalagmieten ligt op twee kilometer van het eerder genoemde Venetiaanse kasteel.

foto album Kythira

Mylopotamos tips

Neraida waterval bij MylopotamosDe Fonissa waterval, ook wel Neraida waterval genoemd, ligt in een groene omgeving en is een tip om te gaan bezoeken. Het water valt hier zo’n 20 meter hoog van de rotsen, kleurt in een klein meertje overdag smaragdgroen en is zeker in het voorseizoen koud te noemen. De hele omgeving is hier bosrijk en overal hoor je het bronwater stromen. Een rustgevend en prima wandelgebied.

Een tip om wat te gaan eten of drinken is Platanos restaurant. Het terras van deze traditionele Griekse taverne ligt op één van de mooiste pleintjes van Kythira in de schaduw van de platanen. Platanos is al meer dan 100 jaar oud en is het gehele jaar door geopend.

Meer Griekenland aanbiedingen