Naxos stad

Naxos stad is de hoofdstad van het gelijknamige eiland en wordt zoals op zoveel Griekse eilanden ook wel Chora genoemd. Het is tevens de grootste havenplaats van het eiland en hier varen de veerboten op en af richting onder andere Mykonos, Paros en Santorini. De Portara, wat in het Griekse grote deur betekent, zie je al veraf van zee en staat op een schiereilandje Palatia voor de kust. Een prachtige plek om te genieten van de zonsondergang tijdens je vakantie. Het stadje zelf heeft een kleine boulevard en het oude centrum kenmerkt zich door een wirwar van smalle straatjes en witgekalkte woningen.

De Portara siert de ingang van de haven van Naxos-stad

Eigenlijk is de Portara een onafgebouwde tempel ter ere van Apollo. Over een geplaveid pad kun je wandelen naar het rotsachtige eilandje, waarvandaan je ook een mooi uitzicht op Naxos-stad. Boven de witte huisjes van de stad steekt het oude Venetiaanse fort uit. Het wordt ook wel de toren van Glezos genoemd. Ook hiervandaan is het uitzicht over de stad, de haven met in de verte de Portara een aanrader.

Over de wandelpromenade loop je langs de (zeil)boten in de haven van de stad. Aan de andere zijde liggen terrassen van tavernes, restaurants en bars. In de zomermaanden is het hier in Naxos-stad gezellig druk. De winkeltjes liggen langs de smalle straatjes, die omhoog lopen richting het Venetiaanse fort. Het oude gedeelte van de stad wordt ook wel de markt (agora) genoemd. Tal van smalle steegjes vol met boetiekjes en tavernes. Het archeologisch museum en museum voor Cycladische kunst zijn in de stad bezienswaardig.

Naxos stad heeft geen eigen stranden. Toeristen gaan hiervoor naar de fraaie stranden in de omgeving als dat van Agios Georgios en Agios Prokopios. De nationale luchthaven van het eiland ligt op een paar kilometer afstand van Naxos stad.

foto album Naxos

Naxos stad tips

Naxos stad vakantieHet Venetiaanse fort is zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Naxos-stad. Vanaf de parkeerplaatsen net achter dit fort kun je met de lift naar het dakterras. Hier kun je een wandeling maken over het fort en genieten van het uitzicht over de stad vanaf het stadsterras. Voor onderhoud van de lift vraagt men een kleine bijdrage van € 0,50 per rit. Je kunt ook te voet naar het fort gaan. Een kleine, maar interessante klim brengt je dan bovenop het fort bij onder andere de witte kapel van de Hertog van Naxos.

Een vakantiefoto van de zonsondergang bij de Portara mag ook niet ontbreken. Het eilandje waar deze overblijfselen van de Tempel van Apollo op staan was vroeger niet te voet bereikbaar. Bij veel wind en hoge golven is het een uitdaging om het pad droog over te steken.

Voor musea kun je terecht in het archeologisch museum, het Mitropolis On-Site museum en het Venetiaans museum in de stad.

Net buiten de stad, richting Agios Prokopios ligt het waterpark Aqua Fun en is ook leuk voor de kinderen. Een kleinschalig waterpark welke alleen in de zomer is geopend met glijbanen, een kinderbad en een zwembad voor volwassenen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Naxos stad restaurants

Restaurants, tavernes en kleine eetgelegenheden zijn er volop in Naxos-stad. De boulevard is bijna één groot terras met onder andere het populaire Mezze Mezze restaurant. Echter in het gedeelte hierachter, de agora, vind je de kleinere Griekse horecaspecialisten. Het moderne restaurant Apostolis is herkenbaar aan de platia (pleintje) met de oude fiets tegen de muur en lampenkappen als decor en verlichting.

Voor een echte Griekse maaltijd of mezzedes is een wandeling naar Platia Protodikeou een tip. Maro’s taverne is een echte aanrader. Hier wordt de traditionele Griekse keuken geserveerd met grote porties en een uitgebreide kaart met voorgerechten (mezzes). Probeer ook de lokale wijn.

Naxos stad vakanties

Vakanties naar Naxos-stad worden georganiseerd als pakketreis aangeboden vanuit Nederland. Je kunt ook zelf een accommodatie uitzoek en boeken. Gemiddeld verblijven toeristen drie tot vier dagen op Naxos om een vakantie te combineren met andere Cycladen-eilanden.

Hotels en kamers vind je in het centrum. Buiten het centrum liggen appartementen, hotels en meer studio’s. Ook aan of richting het stadsstrand van Agios Georgios zijn accommodatie gelegen. Het aanbod varieert van eenvoudige studio’s tot luxe boutique hotels.