Naxos stad

Naxos stad is de hoofdstad van het gelijknamige eiland en wordt als op zoveel Griekse eilanden ook wel Chora genoemd. Het is tevens de havenplaats van het eiland en hier komen de veerboten op en af. De Portara, wat in het Griekse grote deur betekent, zie je al veraf van zee en staat op een schiereilandje Palatia voor de kust. Een prachtige plek om te genieten van de zonsondergang tijdens je vakantie. Het stadje zelf heeft een klein boulevard en het oude centrum kenmerkt zich door een wirwar van smalle straatjes en witgekalkte woningen.

De Portara siert de ingang van Naxos-stad vanuit zee

Eigenlijk is de Portara een onafgebouwde tempel ter ere van Apollo. Over een geplaveid pad kun je wandelen naar het rotsachtige eilandje, waarvandaan je ook een mooi uitzicht op Naxos-stad. Boven de witte huisjes van de stad steekt het oude Venetiaanse fort uit. Het wordt ook wel de toren van Glezos genoemd. Ook hiervandaan is het uitzicht over de stad, de haven met in de verte de Portara een aanrader.

Over de wandelpromenade loop je langs de (zeil)boten in de haven van de stad. Aan de andere zijde liggen terrassen van tavernes, restaurants en bars. In de zomermaanden is het hier in Naxos-stad gezellig druk. De winkeltjes liggen langs de smalle straatjes, die omhoog lopen richting het Venetiaanse fort. Het archeologisch museum en museum voor Cycladische kunst zijn bezienswaardig.

Naxos stad heeft geen eigen stranden. Toeristen gaan hiervoor naar de fraaie stranden in de omgeving als dat van Agios Georgios en Agios Prokopios. De nationale luchthaven van het eiland ligt op een paar kilometer afstand van Naxos stad.

foto album Naxos

Naxos stad tips

Naxos stad vakantieHet Venetiaanse fort is zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Naxos-stad en een vakantiefoto van de zonsondergang bij de Portara mag ook niet ontbreken. Voor musea kun je terecht in het archeologisch museum, het Mitropolis On-Site museum en het Venetiaans museum.

Net buiten de stad, richting Agios Prokopios ligt het waterpark Aqua Fun en is ook leuk voor de kinderen.


Wat zijn jouw tips voor Naxos stad?