Evangelistria klooster

Het Evangelistria klooster op Skiathos is een ware bezienswaardigheid. Een andere benaming voor het klooster is Moni Evaggelistrias. De ligging is in het noordoosten van het Griekse eiland bij het dorpje Agalianos. Tevens het hoogste punt van het eiland. Vanaf Skiathos-stad bedraagt de afstand zo’n vijf kilometer en reken op een reistijd van ongeveer 10 minuten.

Het Evangelistria klooster op Skiathos is een bezienswaardigheid

Het Evangelistria klooster is elke dag open voor publiek van 07.30 uur tot 21.00 uur. Eenvoudig zelf met een scooter of huurauto te bereiken, maar er is ook een goede verbinding met de bus vanuit Skiathos-stad. De bus rijdt dagelijks vijf keer heen en weer en op zondag zelfs zeven keer per dag. De laatste dienst terug naar de hoofdstad van Skiathos gaat om 15.00 uur.

Je kunt niet alleen het klooster bezichtigen, maar ook de kerk, het museum en een olijfpers. Ze maken hier namelijk hun eigen olijfolie. Het kerkje met drie torens, centraal in het klooster, is fotogeniek met fraaie leistenen dakpannen. Wat verder terug langs de weg is het kleinere kerkje Zoodochos Pigi ook een bezichtiging waard.

In 1794 zijn de monniken gestart met de bouw van het Evangelistria klooster. Pas in 1806 was het gereed en in gebruik genomen. Er wordt gezegd dat hier in 1807 de eerste blauwe Griekse vlag met wit kruis in het centrum is ontworpen en gemaakt.

Skiathos foto album

Evangelistria klooster tips

Evangelistria klooster op Skiathos

Evangelistria klooster op Skiathos

Een bezoek vroeg in de ochtend is een tip. Je bent dan de drukte voor. Andere optie is laat in de middag of zelfs begin van de avond. Het Evangelistria klooster is immers dagelijks geopend tot 21.00 uur. Bovendien is het dan ook minder warm. Dichtbij ligt overigens het prachtige Lalaria strand.

Proef ook de wijn van het klooster. Bij het klooster zie je de wijngaarden en de monniken maken hier Alypiakos wijn. De meeste productie is voor eigen gebruik en de wijn kun je eigenlijk ook alleen hier proeven en kopen in de souvenirshop. Ook honing en tsipouro maakt men hier voor eigen consumptie.

Als je van wandelen houdt kun je ook te voet naar het Evangelistria klooster. Het is wel een behoorlijke klim tot een hoogte van 433 meter boven de zeespiegel. De loopafstand is vijf kilometer (enkele reis), maar je bent wel een uur onderweg om bij het klooster te komen vanuit Skiathos-stad.

Bekijk alle aanbiedingen