Aardbevingen

Griekenland is één van de meest seismisch actieve landen ter wereld. Gelukkig zijn de meeste aardbevingen in Griekenland mild en richten weinig tot geen schade aan. Bij de bouw van huizen in Griekenland wordt er door de aannemer al rekening gehouden met de seismiciteiten. De bouw wordt aangepast aan mogelijke aardbevingen in het betreffende gedeelte van Griekenland.

Onder Griekenland en de Middellandse Zee lopen diverse breuklijnen. Verschuivingen langs of van deze breuklijnen veroorzaken veelal de aardbevingen. De meeste aardbevingen vinden onder de zeespiegel plaats, vaak op grote diepte. Echter zal de aardbeving dan ook worden gevoeld op eilanden in de buurt van het epicentrum, maar richten zelden schade aan. In 2008 en 2009 hebben er diverse aardbevingen in Griekenland plaatsgevonden, inclusief een aantal zware bij Kreta, Rhodos, Peloponessos, Zakynthos en Karpathos. Een zware aardbeving kan in Griekenland een kracht hebben van 5 á 6 op de schaal van Richter.

Aardbevingen in Griekenland komen vaak voor maar zelden met schade

Op 7 september 1999 werden de buitenwijken van Athene getroffen door een zware aardbeving. Deze wijken behoren tot de armste van de Griekse hoofdstad en de huizen hier zijn oud en niet gebouwd op zware aardbevingen.  Meer dan honderd gebouwen zijn toen ingestort met meer dan 100 doden, veel gewonden en uiteindelijk veel nieuwe daklozen tot gevolg.

In 1953 is Griekenland ook getroffen door een zeer zware aardbeving;  “Yenice-Gonen” genaamd. Vrijwel alle gebouwen op de Griekse eilanden zijn opnieuw gebouwd na deze aardbeving. Toen is men begonnen met de nieuwe “aardbevingwerende” bouwstijl.

In 2014 kreeg Kefalonia nog een zware aardbeving te verwerken. In de hoofdstad Argostoli, en ook op andere plaatsen op het Griekse eiland, waren gebouwen beschadigd en wegen gescheurd.

Aardbevingen en tsunami alarmsysteem

Na de tsunami van 2004 in de Grote Oceaan is men in Griekenland begonnen met de bouw van een eigen tsunami-alarm systeem. Momenteel is het nog niet getest, maar het zou een waarschuwing moeten geven als een grote golf een Grieks eiland of het vasteland van Griekenland nadert. Gelukkig is zo’n verwoestende tsunami als in 2004 in Azië, niet voor de hand liggend in Griekenland.

Aardbevingen tips

Een aardbeving is een vreemde gewaarwording. Je voelt het direct. Neem elke aardbeving serieus en zorg voor je eigen veiligheid. Anno 2015 zijn in Griekenland de meeste gebouwen aardbevingbestendig, maar het kan altijd gevaarlijk zijn. Blijf niet in een gebouw zitten, zeker niet met meerdere etages.

Het epicentrum is het centrum (kern) van de aardbeving. Het woord “epi” komt uit het Grieks en betekent op. Met het epicentrum van de aardbeving wordt dan ook het punt bedoeld op het aardoppervlak boven het hypocentrum van de aardbeving. Het hypocentrum is de plaats diep onder het aardoppervlak, loodrecht onder het epicentrum, waar de aardbeving is begonnen. Voor seismologen zijn deze twee punten van belang om te bepalen waar de aardbeving is begonnen en waar mogelijke gevaren driegen in een straal van honderden kilometers hieromheen.

Naschokken komen vrijwel altijd voor na een aardbeving. Meestal zijn ze minder krachtig dan de eerste aardbeving, maar zeker niet minder gevaarlijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een gebouw op instorten staat na de eerste zware beving. Een kleine naschok kan dan het gebouw laten instorten. Mocht je een aardbeving meemaken in Griekenland, blijf dan ook alert op de naschokken die kunnen komen. Soms uren of een dag later.