Gyri

  Gyri, ook wel geschreven als Giri, is een klein bergdorp op Zakynthos. Het ligt redelijk centraal op het Ionische eiland op 31 kilometer afstand van de hoofdstad. De berg Vrachionas, het hoogste punt van Zante, ligt dichtbij en je kunt hiervandaan met de auto of te voet naar deze bergtop op 756 meter hoogte. In het kleine centrum is de dorpskerk Ieros Naos bezienswaardig. Je vindt net buiten het dorp enkele accommodaties waar je kunt verblijven tijdens je vakantie. Er zijn geen restaurants en winkels.

  Gyri is het hoogstgelegen bergdorp van Zakynthos

  Gyri ligt op een hoogte van zo’n 550 meter boven de zeespiegel. Het behoort hiermee tot de hoogstgelegen dorpen van Zakynthos. Tevens is het één van de oudste dorpjes van het eiland. Het is niet het mooiste dorp van Zakynthos, maar je kunt een bezoek combineren met het nabijgelegen Loucha. Deze plaats ligt op twee kilometer rijden en heeft wel de nodige horecavoorzieningen. In de omgeving van Gyri lopen meerdere wandelroutes en er zijn interessante grotten. De Hagiotis grot en Mega Spilia (Black Cave) zijn de twee mooiste. Deze Black cave vind je op drie kilometer afstand in de richting van Kallithea.

  Het dorp Gyri werd al in de 15e eeuw genoemd in verschillende bronnen. Inwoners leefden van witte natuursteen, die hier in de bergen werd uitgehakt. Tegenwoordig is er nog steeds één actieve steenhouwerij hier in het gehucht. De huizen in het dorp hebben de zware aardbeving in 1953 overleefd en zo is de oorspronkelijke architectuur dus bewaard gebleven.

  foto album Zakynthos

  Meer Griekenland aanbiedingen