Lesbos staat bekend om zijn rijke honingproductie, mede dankzij weinig landbouw, de gevarieerde aromatische flora en het milde klimaat van het eiland. Honing van hoge kwaliteit die wordt verkregen uit nectar van bijvoorbeeld lavendel, tijm, oregano en salie. We gingen op bezoek bij imker Stratos Kontos in de buurt van Molyvos en op zoek naar het geheim van de smakelijke honing uit Lesbos. Hij is al 10 jaar gepassioneerd bijenhouder en produceert zo’n twee- tot drieduizend kilo honing per jaar.
In een wit imkerpak met ronde hoed
We ontmoeten Stratos met zijn kleine witte bestelwagen op een parkeerplaats dichtbij de gezellige kustplaats Molyvos. Na een korte rit arriveren we op een afgelegen gebied met wilde plantengroei niet ver van zee. We worden door de ervaren Stratos in een beschermend wit imkerpak met ronde hoed gehesen en krijgen de nodige instructies. Zo mogen we niet in de baan van bijen gaan staan die naar de bijenkasten vliegen. Deze bijenkasten hebben voornamelijk lichte kleuren en ‘rood’ ontbreekt. Bijen blijken deze kleur niet (goed) te kunnen zien en is voor deze insecten dus niet herkenbaar als thuishaven.
Honing uit Lesbos bij beste van Griekenland
De honing uit Lesbos behoort tot de beste van Griekenland volgens Stratos. Hij produceert twee keer per jaar honing afkomstig van verschillende soorten nectar. Elk kruid levert zijn eigen bijdrage aan de honing en is bevorderlijk voor je gezondheid door de unieke aromas. Juni en juli is de tijd voor honing van monnikspeer, tijm, salie en oregano en in het najaar verzamelt hij honing van pijnbomen, heide en klimop. Vooral in juni en juli is de honing een mix van verschillende soorten nectar. En juist dat maakt de honing van Lesbos zo uniek.
Hoe donkerder de honing hoe meer antioxidanten
Hoe donkerder de honing van kleur hoe meer antioxidanten deze honing heeft. Dit zijn bijvoorbeeld vitamines, belangrijke mineralen en andere voedingsstoffen die je lichaam beschermen. En donkere honing bevat minder suikers, waardoor deze minder snel kristalliseert. Het kristalliseren van bijvoorbeeld bloemenhoning vindt al plaats bij kamertemperaturen van 17 á 18 graden in de winter. Zelf eet Startos zijn tijm- en pijnboomhoning het liefste in zijn Grieks yoghurt als ontbijt of over ‘loukoumades’ als snack bij festiviteiten. Je kunt zelf een honingtour bij Stratos boeken via zijn Facebookpagina.