Honing uit Samos

9 juli 2019 Bas Wanrooij

Honing uit SamosNet als op veel plaatsen in Griekenland wordt ook op Samos honing gemaakt. We gingen met imker Stelios Varvakis de bergen in van het groene eiland. Op zoek naar zijn bijenkasten en het geheim van zijn lekkere en gezonde honing uit het Griekse eiland Samos.

Stelios is al zes jaar professioneel bijenhouder en heeft inmiddels 320 bijenkasten van april tot en met oktober. In de winter houdt hij bijna 180 bijenkasten over. Ook in de jaren hiervoor waren bijen al zijn hobby en verzorgde hij vijf kolonies honingbijen. Samos een klein paradijs voor bijenhouders. De twee hoge bergen Karvounis en Kerkis herbergen meer dan 1.600 verschillende plantensoorten. Vergelijkbaar met het Pindos gebergte op het vasteland van Griekenland. Je krijgt dan een unieke honingsoort die alleen vergelijkbaar is in Chalkidiki, Kreta en Evia is. De honing uit Samos is uniek en gemaakt van 40 verschillende soorten pollen. Een samenstelling van bloesem van onder andere dennenbomen, thijm, oregano, bramen, bonenkruid (hartig) en heide.

Honing uit Samos is uniek

Honingproducten uit Samos van SteliosSamen met 11 andere bijenhouders wil hij de honing uit Samos laten beschermen met de status Protected Designation of Origin (PDO) van de Europese Unie. Dat is niet eenvoudig en een langdurig proces om aan te tonen dat de honing alleen op Samos zo gemaakt kan worden.

Ze zijn al een jaar onderweg, sturen regelmatig samples van de honing naar de Europese Unie en hebben nog iets meer dan een jaar te gaan. Met Feta en Samos-wijn is dit bijvoorbeeld al gelukt. Het zou een beloning zijn op al hun werk als deze honing wordt gezien als uniek product uit deze omgeving.

Honing of suiker

Gebruik maar eens een week lang veel suiker in je yoghurt als ontbijt en gebruik de week erop veel honing. Dan ervaar je zelf het verschil. Honing is gezonder en heeft voedingswaarde. Het bevat belangrijke antioxidanten, mineralen, vitaminen en eiwit. Tot aan de lunch zul je door de honing geen echte honger ervaren. Ook zul je je energieker voelen. Honing is altijd beter.

Hoe herken je goede honing

Het beste is om je honing direct te kopen bij de imker. Koop ongefilterde rauwe honing. Daar zit alles in, wat erin hoort te zitten. Keer de honingpot om en kijk hoe langzaam de luchtbel naar boven gaat. hoe langzamer hoe beter. Je kunt ook een lepen met honing proberen te mixen in en glas water. Honing zal niet oplossen, maar honing waar suiker aan toegevoegd is wel.