Molyvos

Molyvos, of Molivos, is na Mytilini de grootste stad van het Griekse eiland Lesbos en ligt op het noordelijkste puntje van Lesvos. Deze stad wordt ook wel Mythimna genoemd en ligt 62 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Mytilini en zeven kilometer ten noorden van de vakantiebestemming Petra. Al van veraf zie je de middeleeuwse vesting boven de stad uit, met daaronder een labyrint van huizen welke amfitheatersgewijs gebouwd zijn tegen de heuvel. Het stadje is pittoresk en heeft veel historische bezienswaardigheden.

De oude burcht pronkt boven Molyvos en geeft een historische uitstraling

De oranje dakpannen schitteren in de zon en geven een fraai contrast op een zonnige dag in Molyvos. Mythimna heeft een interessante architectuur en behoorlijk wat herenhuizen uit de 18e eeuw vallen onder monumentenzorg. Ze zijn gebouwd van stenen uit de omgeving en geven de stad hierdoor een natuurlijk karakter. Vanaf het kasteel van Molyvos, de oude burcht, op de heuvel heb je een schitterend uitzicht op Molyvos, de haven en de wijde omtrek. ’s Nachts is het oude kasteel fraai verlicht en lijkt het op een kroon.

Wandelen kun je prima in Molyvos. Het is heerlijk slenteren door de smalle straatjes de heuvel op dwars door de oude wijken van de stad. De oude herenhuizen sieren de straatjes met houten kozijnen en vaak bruine of rode luikjes. Het lijkt of de tijd hier stilstaat met erfstukken uit de Romeinse tijd, de Byzantijnse periode en van Gatteluzzi.

Lesbos foto album

Molyvos tips

Molyvos vakantie haven

Haventje van Molyvos op Lesbos

Een wandeling door Molyvos over de met stenen geplaveide straten is een echte tip om te doen tijdens je vakantie. Er zijn speciale wandeltochten door de stad en kaarten kun je hiervoor kopen in Molyvos zelf.

Ga naar het haventje van Molyvos om romantisch te dineren met een glas wijn of ouzo. Hier vind je tavernes langs de kade, waar ze traditionele gerechten serveren en een tip is de verse vis.

Op vier kilometer rijden van Molyvos ligt het dorp Eftalou. Hier vind je een mooi kiezelstrand en warmwater bronnen. De bronnen hebben een helende werking voor verschillende ziektes en zijn vrij toegankelijk. In het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk zijn.

Om te shoppen is de traditionele agora in Molyvos een must. De centrale marktstraat is in het voorjaar schitterend bedekt met een lila bloemendak en de fraai gekleurde winkeltjes hier verkopen veel lokale producten en handgemaakte souvenirs. Heerlijk om over te slenteren tijdens je vakantie en een echte tip.

Meer Griekenland aanbiedingen


Molyvos bezienswaardigheden

Molyvos Lesbos winkelstraatje

Winkelstraatje in Molyvos op Lesbos

Veel van de oude herenhuizen zijn bezienswaardig. Zo ook het herenhuis van Komninakis Krallis; een prachtig stukje architectuur uit de 19e eeuw. In 1960 heeft de familie Krallis het gebouw aan de Universiteit van Athene gegeven en het is tegenwoordig nog steeds de faculteit voor beeldende kunst van de school. Je kunt in het Komninakis Krallis huis fraaie schilderijen aan de muren bezichtigen. Een ander voorbeeld van zo’n fraai herenhuis is dat van Yiannakos (Yannakou). De familie woont hier nog steeds, maar je kunt het ook bezichtigen.

De middeleeuwse burcht van Molyvos is een topattractie van de stad. Als je de laatste bocht hebt genomen van de weg vanuit Mytilini, dan zie je de burcht van Molyvos pronkend bovenop de heuvel met de kleurrijke oude huizen eronder. Het is het op één na grootste kasteel van Lesbos. Drie fraaie poorten, een ondergronds aquaduct, de stenen wandelgangen en op het centrale plein van de burcht worden sinds 1960 jaarlijks culturele evenementen georganiseerd in de zomer. Het uitzicht vanaf het kasteel is prachtig en ook van de houten paden aan de buitenzijde van het oude kasteel. Je kunt het kasteel van Mythimna dagelijks bezoeken van 08.00 tot 15.00 uur en de entree bedraagt twee euro per volwassene.

Molyvos stranden

Uitzicht op Molyvos Lesbos

Molyvos Lesbos – uitzicht op de oude stad en fort

Het strand van Molyvos is niet het mooiste van Lesbos en bedekt met kiezels. Wel een georganiseerd strand met parasols, ligbedden, tavernes en diverse watersportmogelijkheden.

Drie andere stranden in de buurt zijn tijdens je vakantie een bezoekje waard. Het zijn het kiezelstrand van Eftalou, het georganiseerde en lange zandstrand van Petra en het georganiseerde zandstrand van de badplaats Anaxos. Alle drie Blue Flag Beaches en liggen op nog geen 10 kilometer afstand van Molyvos

Molyvos restaurants

Molyvos restaurants op Lesbos

Restaurants in Molyvos met uitzicht

In Molyvos zijn genoeg (goede) restaurants te vinden. In de haven van het stadje kun je heerlijk traditionele mezedes eten bij Ouzadiko toe Baboukou. Op een paar minuten lopen van de oude agora in Molyvos op een pleintje ligt het traditionele en gezellige restaurant Tropicana. Met regelmatig shows, Grieks dansen en het is bovendien een bijzonder sfeervol plekje voor Griekse mezedes en vegetarische gerechten. Voor een frappé of frozen yoghurt ga je naar To Perasma.

Restaurant Captain’s Table heeft een authentieke Griekse keuken en daarbij heb je vanuit het restaurant ook een schitterend uitzicht. Het restaurant is weer helemaal terug.

Bij taverna Angelos, als je vanaf Petra komt iets voor Molyvos, kun je ook lekker eten. Een tip van onze bezoekers is de Shrimp Saganaki.