Griekse honing is de beste en een leuk souvenir

18 december 2013 Bas Wanrooij
Soorten Griekse honing

Heerlijke Griekse honing

Als je aan Griekenland denkt is honing niet het eerste wat in je opkomt. Toch zijn Grieken zeer goede honingmakers en bovendien is zo’n potje honing een erg leuk souvenir. Hoe herken je nu een kwalitatief goede honing en waar gebruiken de Grieken het allemaal voor? We spraken met Irine Orfanoudaki van Cretamel op het Griekse eiland Kreta over honing en Griekenland.

We geven vijf potten Griekse honing weg als kerstcadeaus meedoen dus!

Griekse honing is de beste

Waarom de Griekse honing de beste is? De honing uit Griekenland en speciaal van Kreta is kwalitatief zeer goed. Mede door de flora en fauna en de bijzonderheden in de Griekse natuur. De meeste honing is waterig, maar de Griekse honing niet. Tsja als je dan moet kiezen hoef je niet lang na te denken.

Gebruik honing in plaats van suiker

Honing is veel gezonder dan suiker. Het bevat natuurlijke suikers en hebben een veel hogere voedingswaarde dan normale suiker. Gebruik dus waar mogelijk honing, en dan het liefste Griekse honing, als alternatief voor suiker. Heerlijk op brood, super over de yoghurt of kwark en lekker in de thee.

Verschillende soorten en smaken honing

Er zijn verschillende soorten honing en ook met verschillende smaken. Het ligt aan het geografische gebied, de verschillen in hoogtes in combinatie met de groei van kruiden. In Griekenland zijn dat bijvoorbeeld al meer dan 2.000 verschillende soorten kruiden. Tijmhoning is een heerlijke combinatie met kip, maar zo is er ook pijnboom en bloemenhoning en honing van naaldbomen. Allemaal met een specifieke smaak en zo heeft iedereen zijn voorkeur.

Natuurlijke honing bederft nooit

Wist je dat natuurlijke honing nooit bederft? Tuurlijk het kan wat versuikeren, maar je kunt het nog steeds eten. Door de internationale regels in de voedselindustrie moet er op de verpakking van (natuurlijke) honing een houdbaarheidsdatum staan van maximaal twee jaar. Meestal is een pot heerlijke Griekse honing tegen die tijd ook wel op.