Kefalonia, wat een eiland!

27 december 2013 Bas Wanrooij
Hettie Metaxas eiland Kefalonia

Hettie Metaxas van Kefalonia

Al naar het eiland Kefalonia op vakantie geweest? Een prachtig eiland en onderdeel van de Ionische archipel. We spraken met Hettie Metaxas-Putman Cramer over Kefalonia. Ze is in 1980 getrouwd met de burgemeester van Poros en het omliggende gebied en heeft inmiddels drie volwassen kinderen. Ze is ook de auteur van de handige en complete reisgids “Ontdek Kefalonia & Ithaki”, waarvan wij er 10 mogen weggeven. Doe mee en win één van de 10 reisgidsen van  het eiland.

Toen ik voor het eerst per ferry uit Patras op Kefalonia aankwam in 1977, was het eigenlijk per ongeluk. Mijn bestemming was het kleine buureiland Ithaki, maar omdat daar op de dag dat ik wilde reizen geen boot naar toeging, besloot ik een gokje te wagen. Nou dat was me het gokje wel. Ik was meteen verloren. Mijn man komt uit Kefalonia en we wonen sinds 1981 op dit schitterende eiland en ik geniet nog elke dag van de wilde natuur, de prachtige afwisselende stranden, de aardige mensen en het mooie klimaat. Op archeologisch gebied is er heel veel te ontdekken.

Mijn man en ik hebben in 2002 een boek gepubliceerd over de geografie van Homerisch Ithaca. Met als centrale vraag: waar lag het centrum – de stad met het paleis – van Odysseus, één van de helden van de Trojaanse oorlog. Het Myceense koningsgraf (1350-1100 v. Chr.) bij Poros dat we ontdekten in 1991, is één van de grootste archeologische vondsten in Griekenland van de laatste decennia. Een spannend gegeven, zeker nu we vlakbij de Myceense nederzetting hebben ontdekt, waar de opgravingen drie jaar geleden zijn begonnen.

Genieten van het eiland Kefalonia

Kefalonia vakantie assos

Kefalonia het fraaie Assos

Het Archeologische Museum en het Folklore Museum in Argostoli zijn erg interessant om een goede indruk te krijgen van het eiland. Melissani is de naam van het ondergrondse meer bij Sami. Door een opening bovenin de grot waar de zon doorheen schijnt, kun je genieten van een prachtig kleurenspel op de wanden van de grot en het op water. En dan natuurlijk de dorpen Assos en Fiskardo in Noord Kefalonia. Kleine pareltjes waar het puur genieten is. Robola is de witte wijn van Kefalonia. Je kunt die proeven in de wijncoöperatie in het centrum van het eiland. Als je de rondleiding volgt kom je van alles te weten over het proces van wijn maken. Naast de coöperatie staat de kathedraal van Ajios Gerasimos, de beschermheilige van het eiland. Argostoli biedt als hoofdstad veel vertier en er zijn winkels te over.

Genoeg prachtige baaien en stranden op Kefalonia

Als je in Kefalonia op vakantie bent wil je natuurlijk veel zwemmen en zonnen. Je zult verrast worden door de prachtige grote stranden als Myrtos, Skala beach met alle mogelijkheden voor watersporten, Makris Gialos bij Lassi of Petani op het schiereiland Paliki. Romantische kleine baaitjes zijn er te over. Hierbij denk ik o.a. aan Foki beach bij het dorp Fiskardo. Maar ook het baaitje bij Atheras op Paliki is prachtig. Ik zelf kies voor het strand in Skala. Het is zo groot dat er altijd een rustig plekje is. Het is een georganiseerd strand en de Europese blauwe vlag garandeert het schone zwemwater.

Ainos is met 1627 meter het hoogste punt

De hoge berg Ainos van het eiland Kefalonia is begroeid met de unieke donkere den ‘Abies Cefalonica’ en is met 1627 m het hoogste punt van het Ionische eilanden gebied. Er zijn uitgezette wandelingen in verschillende moeilijkheidsgraden. Ainos maakt Kefalonia uniek in het Ionisch gebied. Dus als je zin hebt in actie is dat echt een aanrader. De uitzichten vanaf de top zijn adembenemend mooi.

Beste reistijd voor Kefalonia

In juni is het eiland Kefalonia een grote bloementuin. Aromatische planten als tijm en oregano bloeien dan en de bougainvilles in de tuinen geven Kefalonia een schilderachtig aanzicht. Het zeewater is goed van temperatuur om te zwemmen. Bovendien kan je kan heerlijk wandelen omdat het nog niet te warm is.

De tip om te gaan eten op Kefalonia

Zonsopkomst bij Poros

Zonsopkomst bij Poros

Wat is er mooier om na een prachtige buitendag lekker neer te strijken op een terrasje waar je heerlijk kan eten? Een aanrader is de kleine taverne ‘Tzivas’, met uitzicht op de haven van Poros. Terwijl je gezellig het havengebeuren met in- en uitvarende bootjes volgt, kun je een vorkje wegprikken. Alain, de eigenaar kookt natuurlijk Grieks, maar met een Frans tintje. Hij is de kleinzoon van de eerste eigenaar en is in Frankrijk opgegroeid. Vandaar! Als je er op 6 Augustus bent dan kan je ook nog meedansen, want dan wordt het feest van de heilige Sotiros gevierd in Poros.

Win een reisgids van Hettie “Ontdek Kefalonia & Ithaki”

Wil je zo’n handige reisgids van Kefalonia winnen? Beantwoord de vraag en je maakt kans op één van de 10 reisgidsen die we mogen weggeven. Een onmisbare gids tijdens je vakantie op het eiland Kefalonia. Meedoen kan tot en met 31 december 2013.