Grieken zijn prima honingmakers. We schreven al eerder over de heerlijke honing van Cretamel uit Kreta. Op Evia ontmoetten we een jong stel, Kostas en Natasha, die ons meenamen de bergen in bij het dorp Konistres vlakbij Kimi. Op zoek naar hun bijenkolonies en de honing.
Een bijzondere ervaring en ze vertelden openhartig over hun passie: het maken van biologische honing van topkwaliteit. Puur natuur en bovendien erg gezond.
Einstein: zonder bijen sterven we uit
In de nog kleine showroom van Melissourgion, het bedrijf van Kostas en Natasha, valt ons oog direct op de foto van Albert Einstein met zijn quote “If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live”. Kostas vertelt over de problemen met honingbijen in Amerika. Uit onderzoek blijkt dat honingbijen hier op grote schaal zijn verdwenen. Een groot probleem en veroorzaakt door meerdere factoren. Pesticiden en dan verschillende soorten bij elkaar en door elkaar zijn de boosdoener. Het GPS van de honingbijen raakt hierdoor dusdanig van slag, dat ze de weg terug naar de kolonie (hun thuis) niet meer kunnen vinden en daarom sterven. We dwalen af en ook al is dit onderwerp natuurlijk zorgwekkend en interessant, keren we toch snel weer terug naar de prima omstandigheden op Evia.
Evia is Griekenland in miniatuur
Op de vraag waarom honing van Evia zo speciaal is krijgen we een duidelijk antwoord van Natasha. Evia is een een miniatuur van Griekenland. Je vindt op Evia alle bomen en bloemen die in heel Griekenland groeien bij elkaar.
Het grootste gedeelte van het eiland is nog onontdekt en puur. Honing die hier wordt gemaakt is 100% biologisch zonder te worden aangetast door verontreiniging en pesticiden. De honingbijen op Evia hebben een prima leven.
Verschillende soorten honing uit Griekenland
Er zijn veel soorten honing en sterk afhankelijk van bloemen en bomen die groeien in een gebied. Tijmhoning komt bijvoorbeeld alleen uit Griekenland en Manuka honing uit Canada en Nieuw Zeeland.
De meeste honingsoorten worden ook in Griekenland gemaakt als honing van pijnbomen, honing van sparren of andere naaldbomen, tijmhoning, heidehoning en oranjebloesem honing. Het verschil zit vooral in de smaak. Elke honing varieert in samenstelling en is rijk aan natuurlijke ingrediënten, stuk voor stuk waardevol voor een gezonde levensstijl.
Volgens Hippocrates is tijmhoning natuurlijk antiseptisch en een hoestonderdrukker. Honing van pijnbomen is erg voedzaam en rijk aan antioxidanten, mineralen en spoorelementen. Het is bovendien rijk aan calcium, magnesium, ijzer, kalium, natrium en kristalliseert niet.
Tips om Griekse honing te gebruiken
De beste tip die Kostas en Natasha hebben is om rauwe honing te gebruiken en verwarming van honing te voorkomen. Dit om te zorgen dat de natuurlijke ingrediënten niet worden geschaad. Een waterige honing in plaats van een stroperige honing kan duiden op verhitting en dus verdunning van het product.
Je kunt alle honingsoorten gebruiken als je maar weet waar deze vandaan komt. Honing is heerlijk op brood of in de yoghurt bij het ontbijt. In de winter is een eetlepel honing is een glas Griekse bergthee een tip. Het houdt je warm en geeft je energie.
Honing wordt van het begin van de zomer tot en met eind oktober gemaakt. Afhankelijk van de geproduceerde hoeveelheden. De bijen starten in de lente al met voorbereidingen en productie. Ze zoeken naar nectar en na 30 dagen wordt de eerste honing al gemaakt.