Lykos wijnhuis op Evia

4 juni 2014 Bas Wanrooij
Lykos wijnhuis in Malakonda Evia

Het wijnhuis van Lykos op Evia

Op het Griekse eiland Evia vind je verschillende wijnhuizen. Lykos winery in Malakonda bij Eretria is één van de grootste en het wijnhuis is open voor publiek. Erg leuk om te bezoeken tijdens je vakantie voor een rondleiding en natuurlijk een wijnproeverij.

Je vindt het Lykos wijnhuis op 80 kilometer ten noordoosten van Athene en 15 kilometer ten zuiden van Chalkida. We gingen op bezoek bij Apostolis en Nana Lykos.

In het restaurant vroeg men naar kwaliteitswijnen

Het idee om kwaliteitswijnen te gaan maken begon al in het familie restaurant van de familie. De gasten van het restaurant toonde meer en meer interesse in Griekse wijnen en vroegen naar goede rode en witte wijn uit Griekenland. Ik ben toen begonnen, zegt Apostolis, me meer te verdiepen in het maken van goede kwaliteitswijnen en eigenlijk direct gestart met de productie.

Zuidelijk deel van centraal Evia is goed voor druiven

Druivenranken in het zuiden van Evia van Lykos

Druivenranken zuidelijk deel centraal Evia

Lykos werkt met gecontracteerde wijngaarden aan beide kanten van het zuidelijke deel van centraal Evia, in het bergzame Viotia en in Nemea op de Peloponnesos. De unieke samenwerking hier van zon, aarde en menselijke kennis zorgt voor een bijzonder effect.

Het combineren van het ideale gebied met de unieke koude winters zorgt voor een goede rijping van de druiven.

In goede restaurants op Evia vind je lokale wijnen

Het is niet zo moeilijk als je in Evia op vakantie bent om de lokale wijnen te proeven. In de goede restaurants worden de lokale rode en witte wijnen geschonken. Vooral in Chalkida en Eretria niet alleen in restaurants, maar ook in wijnbars en zelf in de hotels tijdens de maaltijden. Wij proefden de witte Lykos Malaguzia al eerder in wijnbar Brettos in Athene.

Wijn komt oorspronkelijk uit Griekenland

Wijnvaten in de wijnkelder van Lykos winery Evia

In de wijnkelder van Lykos winery op Evia

We vroegen de heer Apostolis Lykos waarom je Griekse wijnen zou moeten drinken. Wijn heeft zijn oorsprong in Griekenland, zegt hij. De oude Grieken vonden wijn al zo belangrijk dat ze Dionysos hadden als hun godin voor druiventeelt en het maken van wijn.

De kwaliteit van Griekse wijnen is de afgelopen stabiel op hoog niveau gebleven en zeker vergelijkbaar of zelfs van betere kwaliteit dan uit andere Europese landen of wijnen uit de nieuwe wereld.

Limnionas beach op Evia is mijn favoriet

Het liefst zit ik aan het strand van Limnionas in het zuiden van Evia, zegt Apostolis. Niet alleen het strand is hier mooi, maar je kunt hier heerlijk zwemmen en een wijntje drinken in één van de tavernes aan zee.