5 bergdorpen in Pieria

14 september 2024   Bas Wanrooij

Traditioneel bergdorp in PieriaJe kunt heerlijk in één van gezellige badplaatsen aan de Olympus Riviera verblijven tijdens je vakantie in Pieria. Leuk om hiervandaan de berg Olympus op te gaan of te gaan wandelen in het Pieria gebergte. Op de beboste berghellingen zijn de nodige, meestal traditionele, bergdorpen gebouwd en juist die zijn interessant om te gaan bezoeken. Denk aan bijvoorbeeld Palaios Panteleimenos en Agios Dimitrios als authentieke dorpen voor een wandeling en een drankje of lunch. Dit zijn 5 mooie bergdorpen in Pieria om te gaan bekijken.

Palaios Panteleimonas is een traditioneel bergdorp

Palaios Panteleimonas ligt op acht kilometer van de badplaats Nei Pori en is een ware attractie in Pieria. In 1950 was het onbewoond, maar niet lang daarna is het opnieuw opgebloeid tot een karakteristiek dorp in 1980. In 2003 is het zelfs een nationaal erfgoedmonument geworden vanwege de unieke architectuur en historische bijdrage. Leuk is een wandeling maken op de geplaveide steegjes in het oude centrum en ergens wat te gaan drinken of eten. Vanuit het dorp Palaios Panteleimonas (Oud Panteleimonas) kijk je schitterend uit op de kustlijn van de Olympische Riviera en zelfs Mount Olympus.

Agios Dimitrios tussen Mount Olympus en het Pieria-gebergte

Terrasje van een taverne in bergdorp PieriaAgios Dimitrios is een ander prachtig idyllisch bergdorp in Pieria. Het ligt wat meer afgelegen op 33 kilometer ten westen van hoofdstad Katerini, kenmerkt zich door traditionele stenen huizen met houten balkons en dateert uit de 15e eeuw. De weg ernaartoe is de oude hoofdweg naar Athene en prima begaanbaar. Zelfs bij sneeuwval zal deze doorgaande weg als één van de eerste begaanbaar worden gemaakt. Vanuit Agios Dimitrios kun je met een 4×4 terreinwagen moeiteloos, via een onverharde weg, tot 2.500 meter hoog Mount Olympus oprijden. Deze route wordt vaak gebruikt door mensen die in één dag naar de top van Griekenland willen klimmen.

Elatochori wordt de ‘The Palace Valley’ genoemd

Elatochori is een bergdorp op 850 meter hoogte en ligt 28 kilometer van Katerini vandaan. Hier niet ver vandaan ligt het gelijknamige ski-center op 1.400 meter boven de zeespiegel. Een oase van rust met een natuurlijk balkon uitkijkend op Mount Olympus. Vanuit Elathochori gaan meerdere interessante wandel- en mountainbikeroutes. Het gebied wordt vaak bezocht door Grieken die even de drukte willen ontvluchten en willen genieten van natuur en rust.

Kolindros tussen de heuvels aan de voet van het Pieria-gebergte

Kolindors is ook één van de vijf bergdorpen in Pieria die we graag noemen om te bezoeken. Net als de andere dorpen zeer traditioneel en gelegen in een bosrijk gebied. Het schitterende en grote Agios Athanasios klooster ligt op drie kilometer afstand en is een ‘must-visit’ als je in Kolindros gaat kijken. Ook hier kun je mooie wandelingen maken in de direct omgeving. In het dorp zelf zijn de huizen met oranje pannendaken interessant, net als de Agios Georgios kerk uit de 19e eeuw.

Palaio Pori met woningen uit de 17e en 18e eeuw

Gezellig pleintje in de bergen van PieriaOok het traditionele dorp Palaio Pori, op 450 meter hoogte bij Mount Olympus, is noemenswaardig. Het ligt niet ver van de wetlands vandaan en zes kilometer van de populaire kustplaats Nei Pori.

Een rustig en tevens pittoresk bergdorp, waarvandaan je een prachtig uitzicht op de lange kustlijn. De omgeving is bosrijk en ook hier kun je gemakkelijk de natuur in wandelen. Zeer leuk om een keer te gaan eten in één van de lokale tavernes in Palaio Pori. Als je wilt kun je hier verblijven in enkele kleinschalige studio’s