Kourtis Winery in Pieria: heerlijke biologische wijnen

8 oktober 2024   Bas Wanrooij

Kourtis Winery Apostolidis met bas Wanrooij van Griekenland.netIn Pieria, op zo’n honderd kilometer ten westen van Thessaloniki en 14 kilometer van Katerini, ligt Kourtis Winery in het dorpje Rachi. We bevinden ons in een groene vruchtbare omgeving op zo’n 300 meter hoogte, tussen Mount Olympus en het Pieria-gebergte in. Een gebied met een uniek micro-klimaat en gunstige geografische ligging. Door deze ligging, dichtbij de golf van Thermaikos en bij de hoge bergen, zijn de temperaturen mild met ideale condities voor wijnbouw. Apostolis Kourtis, wijnmaker sinds 1997, laat ons zijn organische wijngaarden zien zowel Griekse als internationale druivenrassen. Natuurlijk mochten we de biologische wijnen ook gaan proeven in zijn authentieke proeflokaal met taverne iets verderop.

Biologische kwaliteitswijnen uit Pieria

Taverna bij Kourtis Winery in RachiIn 1997 startte Apostolidis met wijnbouw en is Kourtis Estate geboren. ‘Ik besloot om de landbouwtraditie van onze familie voort te zetten en te focussen op het verbouwen van verschillende druivenrassen. Dit om hiervan biologische kwaliteitswijnen te maken, die de rijkdom goed weerspiegelen van onze vruchtbare grond hier in Rachi. De eerste wijnen die we produceerden, in het jaar 2000, waren van prima kwaliteit’, vertelt Apostolidis gepassioneerd.

Wandelend door de wijngaarden in Rachi zien we een fraaie oude treinwagon staan. Hier dient begin volgend jaar een proeflokaal voor in de zomermaanden naast te komen. De bedoeling hiervan is dat toeristen dan ook direct bij de wijnboerderij van Ktima Kourtis kunnen proeven. ‘We verbouwen Griekse druivensoorten die zowel de traditie als het karakter van de regio laten zien, zoals Vidiano en Assyrtiko voor witte wijn en Agiorgitiko en Xinomavro voor rode wijn. Internationale rassen die we hier met succes laten groeien zijn: Trembiano, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot’, gaat Apostolidis enthousiast verder.

Wijnlabels uit de Griekse mythologie en natuurlijke inspiratie

Wijngaarden van Ktima Kourtis in PieriaElk label van Kourtis Winery in Pieria is uniek en de naam is passend bij de wijnsoort én smaak. ‘De namen stammen af van de Griekse mythologie, komen uit inspiratie van de natuur of komen voort uit tradities in onze regio. Elke naam is met zorg gekozen en kenmerkt het karakter van de wijn en de reis die elke fles je te bieden heeft. De labels staan dus voor een verhaal waarin de wijn wordt gelinkt aan de omgeving, de mensen die het hebben geproduceerd en die de wijn proeven.’, legt de heer Kourtis ons uit.

Zelf vinden we Oinovon van Ktima Kourtis erg lekker. Een droge witte wijn, 100% van de Assyrtiko-druif en heerlijk voor in de zomer. Ook het label Oniros, een mix van vier verschillende druiven, is lekker als rode wijn. Je kunt de wijnen van Kourtis zelf gaan proeven als je aan de Olympus Rivièra je vakantie viert. Het wijnhuis is het hele jaar door geopend van vrijdag tot en met zondag van 11:00 tot 15:00 uur. Vooraf reserveren via Kourtis Winery is aan te bevelen.