Lesbos, Rhodos en Athene fors meer toeristen in 2024

30 augustus 2024   Bas Wanrooij

Molyvos op Lesbos meer toeristen in 2024In de eerste zeven maanden van 2024 hebben Lesbos, Rhodos en Athene fors meer toeristen ontvangen. Op Lesbos groeide dit aantal met maar liefst 42,6% in april, mei, juni en juli. Rhodos verstevigt zijn positie in de top drie voor Griekenland met van januari tot en met juli ruim 1,6 miljoen vakantiegangers (+15,4%). Athene, de grootste en drukste luchthaven van Griekenland, is helemaal terug van weggeweest en noteerde tot en met juli een gezonde groei van 12,5% van het aantal internationaal aankomende passagiers (Bron: INSETE Intelligence).

Nederland op plaats twee voor Lesbos in 2024

Lesbos ontvangt vooral meer Britten, Denen en Polen deze zomer. Skala Eressos is overigens de belangrijkste badplaats voor de Engelsen op het Griekse eiland en met de nieuwe snelweg prima te bereiken. Nederland staat op de tweede plaats voor Lesbos en met 8.450 passagiers net wat meer vakantiegangers dan uit Denemarken. Ook Belgen en Israëliërs weten het op twee na grootste Griekse eiland dit jaar te ontdekken voor vakanties.

Meer dan één miljoen passagiers op Athene in juli

Athens International Airport verwelkomde alleen al in de maand juli 1.009.377 passagiers uit het buitenland. Een recordaantal voor de grootste Griekse luchthaven in deze zomermaand. Ze blijven zeker niet alleen in de Griekse hoofdstad, maar reizen vaak verder met veerdiensten naar bijvoorbeeld de Cycladen en Evia of met een fly-drive naar bijvoorbeeld de Peloponnesos.

Rhodos kreeg tot en met 31 juli dit jaar 1.630.213 vakantiegangers uit het buitenland met het vliegtuig op bezoek. Een stuk meer dus dan de 1,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Kavala (Thassos), Mykonos, Karpathos en Santorini zagen in tegenstelling tot alle andere Griekse luchthavens juist minder toeristen komen to dusverre in 2024. Het totaal aantal inkomende passagiers voor Griekenland op 19 internationale vliegvelden steeg in de eerste zeven maanden met 8,2% tot 14.392.814.