Cycladen

De Cycladen is een eilandengroep in de Egeïsche Zee. Deze archipel van in totaal 56 eilandjes heeft een ronde vorm. Het woord Kyklo betekent cirkel in het Grieks en in Griekenland noemt men de groep ook wel Kyklades. In totaal zijn er zo’n 35 eilanden bewoond en de meeste hebben een rotsachtige bodem. Naxos en Andros zijn uitzonderingen met meer vegetatie. Mykonos en Santorini zijn de bekendste Cycladen-eilanden en trekken zeker in de zomermaanden veel toeristen. Het hoofdeiland van de groep is Syros met als hoofdstad Ermoupoli en centraal ligt het eiland Delos van god Apollo.

De Cycladen zijn ideaal om te gaan eilandhoppen voor vakantie

Alleen Santorini en Mykonos hebben een internationale luchthaven. Voor eilandhoppen zijn dit dus je start- of eindpunten. Veel andere Cycladen hebben een nationale luchthaven met dagelijkse vliegverbindingen met de Griekse hoofdstad Athene. De eilandengroep is goed met elkaar verbonden door talloze veerdiensten van verschillende rederijen. Zo kun je met een snelle draagvleugelboot van het ene naar het andere eiland reizen, maar ook met een grote wat minder snelle veerboot als Blue Star ferries, waar je de auto op mee kunt nemen.

Karakteristiek van de Cycladen zijn de cultusbeelden van wit marmer. Ze variëren in hoogte van 5 centimeter tot zo’n 1,50 meter en de kleinere varianten zijn leuke en mooie souvenirs. De meeste figuren zijn vrouwen op deze beelden. Lokaal op de veelal kale eilanden is de architectuur herkenbaar aan witgekalkte lage gebouwen. Kerken en kapelletjes dragen meestal een witte, blauwe of rode koepel als dak.

Op de Cycladen waait in de zomer frequent de meltemi wind. Deze wind waait uit het noorden of uit het noordoosten en meet soms snelheden van 8 tot 10 op de schaal van Beaufort. Meestal houdt deze meltemi (bij de oude Grieken bekend als Etesian) drie tot zes dagen aan. Mocht het hard waaien dan kunnen veerdiensten worden geannuleerd in de zomermaanden. Het klimaat op de Cycladen wordt door de zee beïnvloed en in juli en augustus wordt het zelden echt heet. De temperatuur overdag schommelt over het algemeen in deze maanden tussen de 25 en 30 graden.

De kleine Cycladen (Iraklia, Schinousa, Koufounisia, Keros en Donousa) liggen tussen de Naxos en Amorgos in en zijn per veerboot te bereiken. Deze eilandjes kennen nauwelijks toerisme en hier kun je het hele jaar door relaxen.

foto album eilandhoppen Cycladen

Eilandhoppen Cycladen

Door te gaan eilandhoppen op de Cycladen kun je meerdere eilanden met elkaar combineren in één reis. Santorini kun je bijvoorbeeld goed combineren met Paros of Naxos, maar hoe organiseer je zo’n eilandhopvakantie? Je kunt het zelf allemaal regelen, maar gelukkig zijn er reisorganisaties in Nederland die je eilandhopreis van a tot z voor je organiseren. Hoeveel eilanden je het beste kunt combineren is afhankelijk van het aantal dagen dat je hebt. Zo is een periode van 15 dagen ideaal om drie, vier of zelfs vijf eilanden te bezoeken. Drie tot vier dagen op één eiland verblijven is namelijk een tip. Het aantal eilanden dat je gaat bezoeken hangt ook sterk af van je keuze. Niet alle eilanden zijn met elkaar verbonden met veerdiensten namelijk.
Uitzicht op Mykonos stad

De populairste eilanden om een rondreis op de Cycladen te maken zijn onbetwist Mykonos, Naxos, Paros en Santorini. Dit komt omdat deze eilanden goed en frequent met elkaar verbonden zijn met veerboten en snelle catamarans. Een tip is om te starten op Mykonos, door te reizen naar Naxos of Paros en te eindigen op Santorini.

Ben je wat avontuurlijker, dan zou je wat kleinere en afgelegen eilanden in je reisschema kunnen opnemen. Denk bijvoorbeeld aan Sifnos, Milos of Koufounisi. De gemiddelde overtocht met een veerboot tussen twee Cycladen-eilanden varieert van 30 minuten tot drie uur. Deze vaartijd is sterk afhankelijk van het type boot dat je hebt geboekt, de vaarroute en natuurlijk de afstand.

Noordelijke eilanden

De Noordelijke Cycladen liggen geografische aan de noordkant van de eilandengroep in de Egeïsche Zee. Het betreft de bewoonde eilanden Andros, Kea, Kythnos, Tinos, Mykonos en Syros. Ook behoort Delos, dat bekend staat om zijn archeologische vindplaats, tot dit groepje. Mykonos is ongetwijfeld het meest bekende en meest toeristische onderdeel van dit cluster en heeft als enige een internationale luchthaven. Daarmee is het een prima start- of eindpunt van je reis om te gaan hoppen.
Paraportiani kerk op MykonosOp Syros ligt Ermoupoli en dat is met haar neoklassieke gebouwen de hoofdstad van de Cycladen. Leuk en opvallend tegelijk is het dat hier dagelijks markt is. Het eilandje heeft een goed (onderhouden) wegennetwerk en is aantrekkelijk met zijn rijke culturele leven en zijn verlaten kreken. Vanuit Mykonos is de overtocht ongeveer 30 minuten met een fast ferry.

Andros, en Tinos liggen dichtbij de havenplaats Rafina en zijn gemakkelijk en snel te bereiken als je vliegt op de luchthaven van Athene. Andros is een echt wandeleiland met veel natuurschoon. Tinos heeft een grillige kustlijn met baaitjes waar maar weinig toeristen komen.

Centrale eilanden

De Centrale Cycladen is een belangrijke gedeelte van de hele archipel. Door de centrale ligging zijn ze regelmatig onderdeel van een eilandhopvakantie in Griekenland. Naxos, Paros en Anti Paros zijn de bekende en op toeristen berekende eilanden. Amorgos is een nog traditioneel pareltje en ook de kleine Cycladen Donoussa, Koufonisi, Iraklia, Keros en Shinoussa horen bij dit centrale gedeelte.
Naoussa gezellig terras op Paros
Naxos is niet alleen he grootste eiland, maar heeft tevens een rijk verleden. In 1829 werd het opgenomen in de Griekse staat en de kusten en vruchtbare binnenlanden zijn nog bezaaid met torens. Ze werden gebruikt als leefruimte en fungeerden als verdedigingswerk. Paros ontwikkeld zich de laatste jaren flink op het gebied toerisme. Op Anti-Paros brengen enkele beroemdheden graag hun vakantie door en Naoussa en Parikia trekken de meeste toeristen aan. Tussen deze kustplaatsen vind je het vruchtbare gedeelte van het eiland.

Amorgos is voor velen de grote onbekende en ligt wat afgelegen. Het lijkt op een groot steil en smal bergmassief, die tot 700 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Alleen in juli en augustus is het druk met toeristen en de rest van het jaar wordt er geleefd op het ritme van tradities.

Zuidelijke Cycladen

De Zuidelijke Cycladen bestaan uit de bewoonde eilanden Ios, Sikinos, Folegandros, Santorini en Anafi. Santorini ligt dichter bij Kreta dan bij Attika. Een uniek eiland en prima voor een bezoek van drie dagen. Het stadje Oia is het meest fotogeniek en de archeologische vindplaats Akrotiri is na Delos de mooiste van de Cycladen. Thira, zoals het eiland ook wel wordt genoemd, heeft een internationale luchthaven en fungeert dus zowel als start- en eindpunt van een eilandhopreis op deze eilandengroep. Ook hier geldt, net als op Mykonos, dat de zomermaanden juli en augustus niet de beste reistijd zijn om te gaan hoppen door de drukte.
Uitzicht vanaf Thira op Santorini tijdens eilandhoppen op de Cycladen
Ios, het eiland van Homerus, heeft net als Santorini een toeristisch karakter. Folegandros heeft niet gekozen voor een toeristische infrastructuur en menig veerboot passeert het eiland en meert niet aan. Hotels en appartementen zijn veelal kleinschalig en eigendom van families. De mooiste reistijd voor Folegandros is dan ook het voorjaar en na de zomerperiode, als de meeste toeristen weer zijn verdwenen.

Westelijke Cycladen

De Westelijke Cycladen kennen nog geen massatoerisme en eigenlijk alleen Milos is bekend. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong en heeft een interessant verleden. De Venus van Milos en de catacomben zijn archeologische hoogtepunten en het maandlandschap van Sarakiniko en rotspartijen van Kleftiko uniek. Tip: combineer Milos met het kleinere en onbekende eiland Kimolos.
Milos Griekenland
Sifnos wordt ook wel het ‘Griekse eiland van de gastronomie’ genoemd. De ongeveer 2.500 inwoners vormen een hechte gemeenschap en een aantal beroemde Grieken komt hiervandaan. Sifnos heeft door zijn ligging een goede veerverbinding met Piraeus en Santorini. Met 678 meter hoogte is de Profitis Ilias het hoogste punt. Andere eilanden die tot de Westelijke Cycladen behoren zijn Kimolos, Serifos, Kithnos en Kea.

Cycladen tips

Witte kerk op Cycladen-eiland MykonosEilandhoppen op de Cycladen betekent meerdere vakanties inéén. Combineer de gezellige drukte van Mykonos met de rust op Koufounisia of met bijvoorbeeld Paros en Santorini. Tip is om vluchten, vooral in het hoogseizoen, vooraf te regelen en specifieke veerdiensten ook. Op Santorini en Mykonos is het verstandig om alles voor je gaat reizen al te hebben geregeld. Zeker in het hoogseizoen is het hier druk en kunnen accommodatie snel zijn volgeboekt.

Als je ervoor kiest om je reis te laten organiseren is het een tip om deze niet vlak voor je vertrek pas te boeken. Het is best een hoop dingen regelen en als je nog keuze wilt hebben voor je droomreis, dan kun je hier beter al eerder mee starten/

De Cycladen eilanden nodigen uit om drie tot vijf dagen te verblijven en dan weer verder door te reizen naar een volgend eiland. De schema’s van de veerdiensten zijn niet altijd openbaar en bovendien worden vaak laat gepubliceerd. Griekse reders publiceren de diensten soms pas een paar weken voor de vertrekdata. Online zijn er meerdere sites te vinden, waar wordt geprobeerd alle veerdiensten zo vroeg mogelijk op te publiceren, zodat je de tickets alvast kunt boeken.

Cycladen vakanties

Oia op Santorini

Een vakantie naar de Cycladen eilanden van Griekenland kun je zelf organiseren or georganiseerd boeken bij een reisorganisatie in Nederland of België. Transavia vliegt vanaf Schiphol in de zomermaanden rechtstreeks op Mykonos en Santorini. In de winter zul je via Athene moeten reizen. Je kunt dan met een binnenlandse vlucht van Athene naar meerdere van deze eilanden, zoals Milos.

Georganiseerd kun je vanuit Nederland een pakketreis naar deze archipel boeken bij reisorganisatie TUI. Andere optie is een rondreis of eilandhoppen over meerdere eilanden, zoals een combinatiereis reis Santorini, Mykonos en Paros.

Ook met Sunweb kun je gaan eilandhoppen op de Cycladen. Combineer Naxos, met Paros en Mykonos of bijvoorbeeld Santorini.