Mount Olympus, of Olympos zoals de Grieken zeggen, is de hoogste berg van Griekenland, UNESCO-werelderfgoed en het ligt in het oudste national park van Griekenland (sinds 1938). Het ‘Huis van de goden’ ligt op 140 kilometer rijden van de gezellige Griekse stad Thessaloniki en is gemakkelijk te bereiken. Vrijwel dagelijks gaan er namelijk vluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en het hele jaar door. Hier woonden volgens Griekse mythologie de 12 twaalf goden en oppergod Zeus, god van hemel en aarde, heerste vanaf zijn imposante troon. Zijn kenmerk is trouwens de bliksemschicht. Het relatief kleine, maar imposante bergmassief heeft drie pieken boven de 2.900 meter, waarvan de Mytikas met 2.918,80 meter de hoogste is. Wil je Mount Olympus beklimmen? Zorg voor een goede voorbereiding en lees onze praktische tips voor zowel beginners als meer ervaren wandelaars.
De beste tijd om Mount Olympus te beklimmen
Van juni tot en met september is de beste tijd om Mount Olympus te beklimmen. Op ‘flipflops’ gaat je dat zeker niet lukken en zorg dus voor goede (ingelopen) bergschoenen. Besef je goed dat het weer hier in de bergen zeer snel kan omslaan en bekijk daarom goed de weerberichten voor je aan de wandeling gaat beginnen.
Tevens wordt het hoe hoger je komt ook kouder. Overdag in de zon aangenaam, maar ’s nachts daalt de temperatuur gemakkelijk tot zo’n 5 graden. Tevens kan de frisse wind, die vaak waait, je verrassen. Zorg daarom voor een waterdicht windjack en een lange (afritsbare) wandelbroek als je hier hoog de bergen in gaat wandelen.
Bescherm je ogen goed tegen de felle zon op deze hoogte en neem een goede zonnebril mee. Smeer je tevens goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor van bijvoorbeeld 50. Tip is om er eentje te kiezen die niet zo vettig aanvoelt, waardoor je bij transpireren geen crème in je ogen wrijft.
Waar en hoe start je jouw expeditie naar Mount Olympus?
Zelf adviseren we je om als je naar de toppen toe wilt gaan een ervaren gids te huren. Hij kent het gebied en de wandelpaden, helpt je waar nodig en voorziet je met praktische informatie van een zorgeloze wandeltocht en klim naar Mount Olympus. En bij neerslag kunnen paden glad worden. Nektarios van Enjoy Travel & Tourism heeft ons tijdens onze expeditie in september 2024 uitstekend begeleid. Geen stress en hij maakt bovendien graag mooie foto’s tijdens deze unieke wandeling voor op je sociale media.
De meeste tochten naar Mount Olympus starten vanuit het traditionele stadje Litochoro. Vanuit Thessaloniki kun je zowel met de auto, bus of met de trein naartoe. Met de auto, of busje van je lokale gids, kun je hiervandaan naar startpunten toe. Denk bijvoorbeeld aan de taverne met parkeerplaats van Prionia op 1.100 meter hoogte in de fraaie Enepeas kloof op 19 kilometer van Litochoro. Goed alternatief is de parkeerplaats van Gortsia (Gkortsia) op 1.123 meter boven de zeespiegel.
Afstanden met hoogtemeters op Mount Olympus: van hut naar hut
Denk eraan dat je wandelsnelheid met al die hoogtemeters, je rugzak en niet geasfalteerde paden een stuk langzamer is dan op vlak terrein. Daarbij wil je onderweg ook genieten van de fraaie natuur en spectaculaire uitzichten. Zorg ook voor méér dan genoeg drinkwater, aangezien je onderweg niet zomaar ergens iets kunt kopen. Een set wandelstokken is zeer aan te bevelen voor een betere balans, steun en ontlasting van je knieën bij het afdalen.
Van Gortsia naar de Petroslouga berghut (1.940 meter) is de afstand zo’n zes kilometer, maar reken op een wandeling met stops van zo’n drie uur. Van Prionia naar de berghut Spilios Agapitos (2.100 meter) is gezien de hoogtemeters vaak nog wat langer. Reken erop dat de weg terug naar beneden dezelfde wandeltijd in beslag neemt. Een goede conditie vinden we wel vereist.
Een overnachting in één van de twaalf berghutten op Mount Olympus is een belevenis op zich. Geen stromend water en je slaapt met een groep van bijvoorbeeld 12 of 16 personen in stapelbedden op een kamer. Je smartphone opladen kan hier en ook kun je hier eten en wat drinken. Slaapzak en kussensloop dien je zelf mee te nemen.
Het is absoluut aan te bevelen om een overnachting (ruim) van te voren te boeken om er zeker van te zijn dat er plaats is. Dit kan online bij de hut van je keuze. Leuk is het ‘Hiker Passport’ dat de berghutten gratis uitgeven. Bij elke ‘refuge’ waar je bent geweest kun je een stempel halen.
Mytikas of Skolios als einddoel op Olympus
Bedenk je dat het het laatste stuk naar Mytikas een categorie 3 klim is. Dit betekent dat je zowel handen als voeten nodig hebt en dat je wordt blootgesteld aan grote hoogtes met (zeer) steile hellingen. Voor mensen zoals ik met hoogtevrees geen pretje.
Vanaf Skala (2.882 meter) verandert het pad naar deze moeilijkheidsgraad bij de zogenaamde ‘Kakoskala’. Op dat moment kun je ook kiezen voor de bergtop Skolios die met 2.912 meter slechts 6,80 meter lager is dan Mytikas, daarmee de op één na hoogste top van Griekenland is en deze is veel gemakkelijker te bereiken. Hier kozen wij dan ook voor. Tevens vind je op Skolios een zogenaamd topboek, waar je iets in kunt schrijven om je bezoek te vereeuwigen. Kalo taxidi!
Als je de reis niet helemaal zelf wilt regelen kun je ook een pakketreis boeken naar Pieria inclusief huurauto en een mooie villa bij Eliza was here. Ze bieden aantrekkelijke en rustig gelegen accommodaties aan in bijvoorbeeld Litochoro.