Vogels spotten op Lesbos

1 juli 2024 Bas Wanrooij
Smyrnagors tijdens vogels spotten op Lesbos Griekenland

Smyrnagors op Lesbos – copyright Eleni Galinou

Lesbos is een populaire bestemming voor vogelspotters. Het vogeleiland wordt dan ook gezien als één van de beste plekken in Europa voor birdwatching. April en mei zijn de beste maanden om op Lesbos vogels te gaan kijken voor met name vele soorten trekvogels. Ook augustus en september zijn populair. Het Griekse eiland vormt de grens tussen Azië en Europa en ook Afrika ligt niet ver weg. We spraken met Eleni Galinou, erkend milieuwetenschapper, die bijna dagelijks vogels aan het spotten is op Lesbos. En ook met regelmaat graag ‘birdwatching’ excursies voor kleine en grote groepen begeleid.

De moerasgebieden en zoutpannen bij Kalloni

Flamingos in de zoutpannen bij Kalloni op Lesbos

Flamingos langs de golf van Kalloni – copyright Pantelis Thomaidis

Centraal op het op twee na grootste eiland van Griekenland ligt de Golf van Kalloni met zijn zoutpannen en moerasgebieden. Deze binnenzee is niet alleen een visvijver voor de lekkerste sardientjes, maar trekt ook talloze vogels aan als leefgebied. Niet gek dus dat dit Eleni’s favoriete plek is om vogels te spotten. In totaal telt Lesbos 84 verschillende moerasgebieden, waarvan de zoutpannen van Kalloni het grootste en beste vogelspotgebied betreft. 

‘Het liefst ga ik heel vroeg in de ochtend, net na zonsopkomst, met mijn Nikon Z50-camera in alle rust de vogels aanschouwen. De vogels zijn dan druk in de weer, terwijl de rest nog zo rustig is. Zowel de zoutpannen van Kalloni als die van Polichnitos zijn beschermde Natura 2000-gebieden en mooie locaties. Hier nestelen bijvoorbeeld bonte kluten, steltkluten en dwergsternen. Flamingo’s hebben we hier het hele jaar door. Trekvogels als de zwarte ibis, waadvogels en kiekendieven zien we hier periodiek.’, vertelt Eleni met passie.

Meest bijzondere vogels van Lesbos

Eleni Galinou birdwatcher op LesbosIn de zoutpannen van Kalloni staan drie zogenaamde vogelhutten, vanwaar uit je vogels kunt spotten. Je hebt hier wel en speciale uitrusting voor nodig met een goede verrekijker of liever zelfs een spotting scope. ‘De meeste bijzondere vogels van Lesbos vind je overigens niet in deze zoutpannen. Het betreft de Turkse boomklever die in de naaldbossen leeft en de smyrnagors in rotsachtige gebieden met lage vegetatie. In Griekenland zul je deze boomklever alleen op Lesbos tegenkomen, terwijl de smyrnagors ook op Chios leeft. Zelf heb ik deze lente voor het eerst een groene bijeneter gezien. Erg bijzonder’, gaat Eleni verder.

Als je zelf wilt gaan vogel spotten op Lesbos kun je van april tot en met oktober rechtstreeks met een chartervlucht vanaf Amsterdam en Brussel vliegen. Georganiseerd als pakketreis met een specialistische reisorganisatie kan ook. In de overige maanden dien je via de hoofdstad van Griekenland te reizen.