Vakantie naar Lesbos

17 september 2022 Bas Wanrooij
Vakantie op Lesbos in Griekenland

Molyvos op Lesbos in Griekenland

Op vakantie naar het eiland Lesbos? Dit is na Kreta en Evia het derde Griekse eiland in grootte en wordt in de zomermaanden rechtstreeks aangevlogen vanuit Nederland voor vakanties. De populaire reisbestemmingen liggen veelal in het noorden van het eiland in en rondom Molyvos. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een badplaats of bergdorp elders op dit Noord-Egeïsche eiland, zoals Skala Kalloni, als vakantiestek. Bezienswaardigheden op Lesbos zijn bijvoorbeeld het versteende woud, een ouzo-distilleerderij of museum, het Romeinse aquaduct en de forten van Molyvos en Mytilini .

Lesbos is het eiland van de ouzo

Op Lesvos, zoals Lesbos internationaal wel wordt genoemd, heerst geen massatoerisme. De meeste toeristen komen overigens uit Nederland. Als bijnaam heeft Lesbos het eiland van de ouzo’. Dit komt omdat er, voornamelijk in het zuidoosten van het eiland, meerdere distilleerderijen zijn gevestigd. In Plomari om precies te zijn en dit kustplaatsje wordt dan ook wel de ‘ouzo-hoofdstad van Griekenland’ genoemd. Gezamenlijk zijn deze stokerijen goed voor de helft van de totale Griekse productie van dit sterke anijsdrankje.

Olijfolie wordt op Lesbos ook op vrij grote schaal geproduceerd. De extra-vierge variant is van een uitstekende kwaliteit en net als ouzo een belangrijk exportproduct van het Griekse eiland. Leuk en interessant om te bezoeken zijn het olijfoliemuseum in het dorp Agia Paraskevi. Wist je trouwens dat je op Lesbos ook heel veel unieke vogelsoorten kunt spotten? Verspreid over het eiland, waaronder de baai van Kalloni, verzamelen zich het hele jaar door meer dan 300 soorten vogels.

Molyvos gezelligste plaats op Lesbos

Molyvos is onbetwist de leukste en gezelligste plaats op het eiland. Het wordt ook wel Mithymna genoemd en het gelijknamige Byzantijnse fort torent hoog boven de oranje pannendaken van de huizen uit. Vanaf het fort van Molyvos heb je een schitterend uitzicht over vakantiebestemming Petra, maar ook naar het binnenland van Lesbos toe. Haar vissershaventje is pittoresk en herbergt enkele goede (vis)tavernes. Lekker slenteren door het oude centrum langs de vele winkeltjes, bars en kafénions is een must. Hoe ziet jouw vakantie naar Lesbos eruit?