Terug in de tijd op Karpathos

3 juli 2024 Bas Wanrooij

Olympos dorp op KarpathosKarpathos ligt tussen Kreta en Rhodos in en heeft een eigen internationale luchthaven. Vanuit Nederland wordt hier in de zomermaanden rechtstreeks op gevlogen. Het is voor ons met een gemiddelde vliegduur van 3 uur en 45 minuten de langste rechtstreekse vlucht naar Griekenland. Mooie stranden zijn er op dit Griekse eiland genoeg en in de dorpen Diafani, Olympos en Menetes ga je even terug in de tijd.

Diafani in het noorden

Het noorden van Karpathos is bergachtig. Hier heeft het bergdorp Olympos een rijke geschiedenis die meer dan 1.200 jaar teruggaat. Nog niet zo lang geleden was er geen 45 kilometer lange asfaltweg van Karpathos-stad naar Diafani. Zowel het havenplaatsje Diafani als het traditionele Olympos waren alleen over zee te bereiken. Tegenwoordig kun je dus zowel over land als over zee hiernaartoe.

Diafani authentiek brood bakken op Karpathos eilandDiafani heeft de op één na grootste haven van Karpathos, een boulevard en een georganiseerd strand. Juist in de straatjes achter de boulevard van Diafani, in het oude centrum, zagen we een ouder echtpaar op nog authentieke wijze broodbakken. Mocht je het dorpsstrand te druk vinden, dan kun je een mooie wandeling van 2,5 kilometer maken naar Vananta beach. Dit kiezelstrand ligt in noordelijke richting en heeft geen voorzieningen.

‘s Zomers meren in de haven van Diafani toeristenboten aan vanuit Pigadia, zoals Karpathos-stad ook wel wordt genoemd, en kun je met de boot naar buureilanden Saria en Kasos varen. Kasos is het zuidelijkste eiland van de Dodekanesos. Saria heeft een paar fraaie stranden en is nog vrijwel onbewoond.

Traditioneel Olympos

Olympos is het meest traditionele bergdorp van Karpathos. Het is tevens het meest toeristische bergdorp van het eiland. Olympos ligt op negen kilometer rijden van Diafani hoog, afgelegen, amfitheatersgewijs en tegen een bergkam aangebouwd. Een wandeling door dit dorp mag niet ontbreken tijdens je vakantie op Karpathos. Vanaf het dakterras van taverne Parthenon heb je een fraai uitzicht op het dorpsplein en de Kimissis tis Theotokou kerk. Je treft meerdere oude en veelal vervallen windmolens aan in Olympos en slenterend door de vele steegjes ontdek je telkens weer wat nieuws.

Kleurrijk Menetes

Menetes op KarpathosDe huizen in Menetes zijn kleurrijk, net als in Olympos. In tegenstelling tot Diafani en Olympos ligt dit bergdorp centraal in het zuiden van Karpathos. Niet te missen is de grote Kimissi tis Theotokou kerk; één van de belangrijkste van het eiland. Het heeft een hoge beltoren, een fraai dak met oranje pannen en je hebt hier vandaan een prachtig uitzicht op Menetes. Wandelend door het dorp kom je langs kafénions, tavernes en het interessante folklore museum. In dit museum krijg je een goed beeld hoe inwoners van het dorp vroeger leefden.

Fraaie stranden op Karpathos zijn er genoeg te vinden. Onze tips voor en dagje zon, zee en strand zijn Apella beach, het zandstrand van Agios Nikolaos en het kiezelstrand van Damatria.