Rotonda

Rotonda is een bezienswaardigheid van de stad Thessaloniki in Griekenland. En eentje, gezien de omvang, die je niet kunt missen tijdens je reis of stedentrip. Naast het gebouw staat de enige minaret die nog in goede staat is in deze Griekse grote stad. Het wordt ook wel “The Rotonda Agios Georgios” genoemd en vormde vroeger één geheel met “The Arch of Galerius” (in de wijk Kamara) en verderop het oude paleis. Van de bogen van Galerius is nog een exemplaar deels te bezichtigen. Op het voetgangersgedeelte zie je de plaats nog waar vroeger de andere bogen stonden.

Rotonda is een belangrijke bezienswaardigheid van Thessaloniki

De Rotonda is eenvoudig te bereiken in Thessaloniki. Te voet is prima te doen als je een hotel in het centrum hebt. Vanaf de witte toren bedraagt de afstand ongeveer een kilometer en het ligt tussen de twee hoofdstraten Egnatis en Agiou Dimitriou in. De entree is gratis en het UNESCO monument is in de winter geopend van 08.00 tot 17.00 uur en van april tot en met oktober tot 19.00 uur.

Het emblematische monument van Thessaloniki dateert uit de vierde eeuw en gebouwd als een tempel van Zeus. De hoogte van de Rotonda is 29,80 meter en het gebouw heeft een diameter van 24,50 meter. De muren zijn maar liefst 6,30 meter dik en het gebouw kan architectonisch alleen worden vergeleken met de Pantheon in Rome. Het functioneerde van 1524 tot 1591 als Metropolis (kathedraal) van Thessaloniki. In 1591 werd de kerk door de Ottomanen omgebouwd tot moskee. Tot 1912 deed de Rotonda dienst als moskee. Toen werd de stad bevrijd en sindsdien functioneert het weer als kerk. Recent heeft de kerk een restauratie ondergaan die 40 jaar heeft geduurd. Het resultaat mag er zijn.

Thessaloniki foto album

Rotonda tips

Rotonda in Thessaloniki de bezienswaardigheid binnenkant

Rotonde Thessaloniki – binnenkant bezienswaardig

Niet alleen de buitenzijde van de Rotonda is imposant, maar zeker ook de binnenzijde. Met fraaie fresco’s is het dak en zijn sommige muren versierd en met name de grootte van het gebouw is imposant. De grote raampartijen zorgen voor genoeg licht in de kerk.

Om de hele Rotonda op de foto te krijgen is niet zo gemakkelijk. Een tip is om in de wijk Kamara bij de Arch of Galerius een vakantiefoto te maken met zowel deze bogen erop als de Rotonda met de minaret op de achtergrond. Eigenlijk net als je de drukke Egnatias vanuit het wandelgebied Dimitrou Gounari bent overgestoken. Je hebt dan mooi zicht op het Agios Georgios plein, waar de Rotonda centraal staat.

Meer Griekenland aanbiedingen