Als gepassioneerd Griekenlandganger heb je vast weleens gedroomd hoe het zou zijn om te wonen in Griekenland. Je eigen huisje aan zee, aan een kiezelstrand, in een traditioneel bergdorp of een villa in alle rust op een heuvel met een spectaculair uitzicht. Het klinkt allemaal prachtig en voor de één als tweede huis en voor de ander als permanente verblijfplaats in Griekenland.
Wonen in je droomhuis aan zee met uitzicht in Griekenland
In Nederland en België worden meerdere keren per jaar “second home” beurzen en bijeenkomsten georganiseerd. Hier zijn altijd wel makelaars met Grieks vastgoed in de portefeuille vertegenwoordigd. Een prima mogelijkheid voor een eerste vrijblijvende oriëntatie op de Griekse huizenmarkt.
Waarom zou je naar Griekenland willen verhuizen
Het mediterrane klimaat met gemiddeld 320 dagen per jaar zon, de gastvrijheid van de Grieken, de rust en leven in de natuur en de kleinschaligheid waarmee wordt gebouwd zijn slechts een paar argumenten. Meer buiten leven en in een gezonde omgeving, Grieks leren koken en niet onbelangrijk het levensonderhoud in Griekenland is goedkoper dan in Nederland. Een woning in Griekenland is ook vanuit financieel oogpunt interessant. Een vergelijkbare woning aan zee kost in Italië, Spanje en Zuid-Frankrijk véél meer. De huizenprijzen in Griekenland zijn bovendien de laatste jaren verder gedaald.
Waar zou je willen wonen in Griekenland
Dat is de tweede vraag. Als vaste bezoeker van Griekenland heb je vast meerdere opties, maar je interesse kan ook worden gewekt door een fraai project met nieuwe vakantiewoningen. Dan spreekt het huis, appartement of villa je al aan en start je zoektocht naar informatie over de omgeving.
Gelukkig is er tegenwoordig genoeg op internet terug te vinden en een goede makelaar, met kennis van Griekenland, heeft alle antwoorden op je vragen.
Waar vind je woningaanbod en een makelaar
Tijdens je vakantie in Griekenland kun je lokaal navraag doen of er een woning te koop staat. Meestal staat er geen bordje “te koop” in de tuin of hangt er een advertentie tegen de gevel met het nummer en de website van de eigenaar of makelaar. Ook in Nederland zijn gespecialiseerde makelaars met ruime ervaring in Griekenland en een breed aanbod van woningen, projecten en stukken grond. Voordeel is dat ze Nederlands spreken en goed op de hoogte zijn van zowel de wetgeving in Nederland als in Griekenland. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Zij kunnen ook het aankooptraject en de notariële overdracht begeleiden.
Wat zijn de kosten voor een Griekse makelaar
Het is in Griekenland niet ongebruikelijk dat een makelaar zowel de koper als de verkoper vertegenwoordigt. Courtages variëren tussen de twee en vier procent, exclusief btw, voor binnenlandse als buitenlandse transacties. Deze zijn overigens vrij af te spreken en niet wettelijk bepaald. In Griekenland krijgt de makelaar pas betaald als de koop is gedaan. Uitzondering is als er een voorlopige koopovereenkomst wordt getekend. De makelaar kan dan tot 50% van de courtage vooruitbetaald krijgen.
De prijs van een woning of kavel in Griekenland
De prijs van een huis of kavel in Griekenland is sterk afhankelijk van de bestemming en locatie. Hoe dichter bij zee, hoe duurder vaak de woning. De prijs van een woning op een populaire bestemming in Griekenland zal ook hoger zijn dan op een rustige bestemming. Een kwestie van vraag en aanbod.
Zoals met zoveel dingen is er in Griekenland altijd ruimte om te onderhandelen. De vraagprijs van een woning of kavel is bijna nooit de werkelijke prijs voor het vastgoed. Bij een projectontwikkelaar kan dit een ander verhaal zijn. Zijn calculatie is namelijk vooral gebaseerd op inkoopprijzen van bouwgrond, bouwmaterialen en de loonuren van arbeiders. Dan is er minder ruimte om te onderhandelen.
Voor informatie over notariskosten, kadastrale leges, overdrachtsbelasting en erfrecht is het raadzaam om dit aan een makelaar te vragen. Ook voor vragen over zelf een huis bouwen kun je bij hun terecht.