Griekse kruiden

Welke Griekse kruiden worden gebruikt in de Griekse keuken? Voornamelijk typisch Mediterrane kruiden, die je ook in veel Italiaanse gerechten terug ziet komen. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, tijm, oregano, munt, kaneel, knoflook, peterselie en dille. De groente heeft in Griekenland meer smaak dan in Nederland. het klimaat speelt een belangrijke rol hierin. Tomaten smaken zoeter door de vele zonuren en kruiden groeien daar in de natuur. Griekse kruiden zijn de populairste souvenirs voor Nederlanders. We dekken dan ook thuis graag de tafel blauw en wit voor onze vrienden en familie.

Griekse kruiden voor al je lekkere Griekse gerechten

De essentie van de Griekse keuken is eenvoud. Hij streeft naar het behoud van de pure en authentieke smaak. Griekse kruiden spelen een belangrijke rol hierin. Eén ingrediënt waar de Griekse keuken niet zonder kan is (extra vierge) olijfolie. Vrijwel alle Griekse gerechten worden door dit vloeibaar goud veredeld. Wilde kruiden worden niet alleen in vlees- en visgerechten gebruikt, maar ook gaan ze in hartige taarten en zelfs desserts. 

Vijf Griekse kruiden voor in je gerechten

Griekse kruiden voor je gerechtenWe hebben vijf Griekse kruiden die niet mogen ontbreken in je keuken geselecteerd en beschreven. Met tips waar je deze kruiden in gebruikt. Griekse koks zijn er dol op. Vooral omdat ze inheems zijn en in Griekenland in het wild groeien. Zo kun je een gerecht een lokaal karakter meegeven.

1. Oregano – is en kruid dat onlosmakelijk is verbonden met de Griekse keuken. De Grieken noemen het zelf ‘rigani’ en het staat in elke Griekse keuken. In Griekenland groeit oregano als wild kruid tegen hellingen aan. Gedroogd heeft het kruid een beter aroma. Vandaar dat je het vaak zo in potjes terugziet. Je gebruikt oregano bijvoorbeeld in Griekse vleesgerechten als souvlaki en keftedakia.

2. Dille – is een inheems Grieks en tevens Mediterraan kruid. Je herkent het aan de geveerde blaadjes en dit kruid is afkomstig van de peterseliefamilie.  De smaak is een beetje anijsachtig en dille gebruik je bijvoorbeeld in dolmades. Deze Griekse gevulde wijnbladeren met rijst zijn een bekend voorgerecht of mezze.

3. Tijm – is net als oregano onmisbaar in de Griekse keuken. Het wordt ook vaak met elkaar gecombineerd in Griekse gerechten. De Grieken noemen het kruid ’thymari’ en groeit in het wild op heuvels en op rotspartijen. Ook tijm wordt gedroogd, voordat het op de bbq en in vlees- en visgerechten wordt gebruikt. De geur en smaak zijn dan namelijk intenser. 

4. Basilicum – wordt ook wel ‘koningskruid’ genoemd. Niet voor niets, want zijn sterke en eigenzinnige geur is zeer herkenbaar. Basilicumplanten kun je bij de groenteboer kopen op Griekse eilanden. Aan balkons en in de Griekse keuken is dit kruid eigenlijk onmisbaar. De combinatie met bijvoorbeeld tomaat is heerlijk en mede hierdoor wordt basilicum graag gebruikt in de Griekse salades.

5. Kaneel – is een zoet Grieks kruid en wordt gebruikt in veel lokale gerechten. Niet alleen in desserts, maar juist ook in vleesgerechten als stifado. Kaneel is afkomstig uit de laurierfamilie en deGrieken noemen het kruid ‘kanella’ . Ze gebruiken het tevens voor Tentura likeur uit Patras.