Agreco Farm op Kreta

24 augustus 2015 Bas Wanrooij
Agreco Farm Kreta fraai uitzicht en wijngaard

Agreco Farm Kreta – uitzicht en wijngaard

Wil je tijdens je vakantie het echte Kreta ervaren dan is de Agreco Farm bij Rethymnon een tip. Een sprookjesboerderij, in authentieke Kretenzer stijl, opgezet door Nikos Daskalantonakis oprichter van de Griekse hotelketen Grecotel.

Hier is alles biologisch en de gerechten worden samengesteld met producten die verbouwd en gemaakt worden op de Agreco Farm. Het beste van de Kretenzer keuken op een fraaie rustige locatie in de bergen met een schitterend uitzicht op de wijngaarden en olijfbomen in de vallei. We kregen een rondleiding van Georgios Kotsifis over de boerderij, voor we mochten aanschuiven aan een tafeltje op het gezellige dorpsplein.

Vers fruit, olijfolie, wijn en zuivel van de Agreco Farm

De abrikozen, vijgen, artisjokken en druiven groeien langs de wandelpaden. Verderop een grote wijngaard en een groepje olijfbomen. We ruiken het verse brood bij de steenoven en hiernaast nemen we een kijkje in de wijnkelder en de rakí distilleerderij van de Agreco Farm.

Agreco Farm op Kreta biologische Kretenzer keuken

Agreco Farm Kreta – diner met Kretenzer wijn

Het is inmiddels al bijna acht uur en het begint zo langzamerhand te schemeren. Op het dorsplein onder de olijfbomen, en voor het kleine kerkje, is het al gezellig druk. Op verschillende tafeltjes wordt het eerste gerecht van het zes-gangen menu al geserveerd.

Bij de dieren van de Agreco Farm valt ons oog op de echte Kri-Kri berggeiten van Kreta en de huisezel. Georgios weet ons te vertellen dat alle Kri-Kri’s worden geregistreerd door lokale instanties, om zo de populatie op het Griekse eiland goed te kunnen bijhouden. Vers fruit, olijfolie, wijn en zuivel serveren ze hier op de Agreco Farm voor de dagelijkse gasten, maar ook voor in de Grecotel hotels. Van het fruit wat niet wordt geconsumeerd maken ze marmelade.

Lunch en diner op de Agreco Farm

Agreco Farm Kreta kretenzer muziek en dans

Agreco Farm Kreta – Kretenzer muziek en dans

De Agreco Farm is niet alleen voor Grecotel gasten. Elke toerist kan hier genieten van een traditionele lunch of diner. Lunchen is nieuw dit jaar weet Georgios ons te vertellen en alleen in het hoogseizoen mogelijk. Voor zowel de lunch als diner dien je vooraf (online) te reserveren of via een Grecotel. Vanaf het Grecotel Caramel Boutique Hotel kun je zelfs in stijl worden gebracht en gehaald in een zwarte Porsche Cayenne.

Slenterend met een ondergaande zon komen we aan op de “farm yard” waar een tafeltje in een knus hoekje ons verwelkomt. Op de achtergrond brengen muziekanten Kretenzer deuntjes ten gehore. Inmiddels beginnen onze magen te knorren en kijken we uit naar een glas biologische wijn van één van de Agreco Farm labels.