Patitiri

Patitiri is het pittoreske havenplaatsje van Alonissos. Hier komen de veerboten aan vanuit Skiathos, Volos en Skopelos en vertrekken de meeste dagcruises. Een soort verzamelpunt van het eiland, ook omdat Alonissos zelf geen luchthaven heeft. Langs de haven kun je neerstrijken op de terrasjes van taveernes, restaurants en café’s en genieten van het uitzicht. De vissersbootjes en luxe jachten liggen voor anker in de baai en varen regelmatig het haventje van Patitiri in en uit.

Patitiri is de pittoreske havenplaats van het Griekse eiland Alonissos

Patitiri betekent “wijnpers” in het Grieks en de vakantiebestemming heeft deze naam te danken aan de rijke wijnhistorie. Voor de inwoners van het stadje was het maken van wijn vroeger namelijk de belangrijkste inkomsten bron. Tegenwoordig worden er in in de omgeving nog steeds kwalitatief goede biologische wijnen gemaakt. Echter leeft de bevolking nu meer van het toerisme.

Het havenplaatsje Patitiri ligt in het zuidoosten van het eiland in een beschutte komvormige natuurlijke baai. De heuvels rondom de baai zijn begroeid met naaldbomen en daardoor het hele jaar door groen. Aan het einde van de haven ligt een klein kiezelstrand. Het zeewater is hier kraakhelder en rotsen zijn ’s avonds fraai verlicht. Voor de kust liggen nog twee eilandjes Dio Aderfia (twee broers) genaamd.

Langs de haven loopt een boulevard met tavernes, restaurants en een supermarkt. Richting het dorpsstrand ook een duikschool en verschillende (koffie) bars. Patitiri heeft een fraai kiezelstrand met helder zeewater.

Alonissos foto album

Patitiri tips

Duiken bij Patitiri op Alonissos

Patitiri vakantie – duiken in de zee bij Alonissos

Eigenlijk is heel Patitiri bezienswaardig. Het haventje laat geen grote boten toe en het eiland heeft zijn eigen karakter kunnen behouden. In het dorp is het volkenkundig en historisch museum gehuisvest in een oud stenen gebouw. Het is een privé aangelegenheid en in 2001 gestart onder leiding van Konstantinos en Angela Mavrikis. Je kunt hier een collectie wapens, piratenfiguren uit de 16e tot 18e eeuw, traditionele objecten en zelfs een oude traditionele olijfpers bezichtigen.

Het Alonissos Museum is geopend van 11.00 tot 18.00 uur en in de zomermaanden tot 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 4,- voor een volwassene. Kinderen, journalisten en 65+ krijgen korting.

Restaurant Archipelagos aan de haven is een tip om te gaan eten. Op de menukaart veel traditionele Griekse gerechten, maar ook mezze. Natuurlijk is er ook tsipouro.

Het Alonissos Seacolours Dive center is een tip om mee te gaan duiken of snorkelen. We hebben zelf hier onze eerste duikervaring mee gehad en zijn zeer tevreden. Instructeur Panos is erg goed en helpt je waar mogelijk. Hij stelt je gerust en weet de mooiste plekjes om je eerste duik in de Griekse wateren te gaan maken. Leuke bijkomstigheid is dat ze tijdens je duik foto’s onderwater maken.

In Patitiri zijn ook de kantoren gevestigd van het Nationale Marine Park Alonissos en de stichting MOM. Deze laatste zet zich in om de Monachus Monachus monniksrobben te beschermen. Bij het kantoor van het Marine Park kun je informatie krijgen over het beschermde natuurgebied en de flora en fauna in het park.

Meer Griekenland aanbiedingen


Patitiri stranden

Uitzicht op Patitiri Alonissos

Patitiri vakantie – uitzicht vanuit de bergen

Iets te noorden van Patitiri bij Roumos Yalos liggen de fraaie kliffen en een mooi kiezelstrand. Het strand van Roumos Yalos ligt op 10 minuten wandelen van de havenplaats en een tip om te bezoeken als je hier op vakantie bent. Het zeewater is schoon en kraakhelder. De naaldbomen op de kliffen zorgen voor een schitterende omgeving en aanzicht.

Maar ook het dorpsstrand van Patitiri bij de haven is een mooi kiezelstrand met helder zeewater en schoon zwemwater. Een mooie plek om te snorkelen of voor een frisse duik op een warme zomerdag.