Katapola

Katapola heeft één van de twee havens van het eiland Amorgos en mede daardoor een georganiseerde vakantiebestemming. Het dorp Katapola ligt centraal op Amorgos op zeven kilometer van de hoofdstad Chora en is de voornaamste havenplaats van het Griekse eiland. De haven wordt gezien als één van de beste natuurlijke havens van de Cycladen eilandengroep.

Katapola heeft één van de beste natuurlijke havens van de Cycladen

Katapola ligt aan een beschutte baai met de andere traditionele dorpen Rachidi en Xilokeratidi. Alle drie herkenbaar aan de witgekalkte huizen met maximaal twee verdiepingen. Xilokeratidi is het meest pittoreske dorpje in deze baai. Het is een traditioneel vissersdorp, waarvan sommige huizen letterlijk in de zee zijn gebouwd. Deze plek is tevens de meest beschutte stek in de baai tegen de noordoostenwind. Een heerlijke plaats om wat te drinken in een kafenion of verse te eten in een vistaverne. Vroeger bouwde men hier trouwens boten.

Slaapplaatsen zijn er in Katapola genoeg te vinden. De meeste zijn twee sterren hotels, pensions, appartementen en ook twee campings. In het dorp zelf vind je genoeg gezellige bars, traditioneel Griekse restaurants, supermarkten en souvenirshops. Ook een bakkerij en een kapsalon. Bovendien kun je hier op meerdere plaatsen een auto of scooter huren om Amorgos te verkennen.

foto album Amorgos

Katapola bezienswaardigheden

In Katapola en de direct omgeving zijn ook interessante bezienswaardigheden. De Byzantijnse kerk Panagia Katapoliani ligt in het centrum van het dorp. Ten zuiden van Katapola kun je de ruïnes van de oude stad Minoa op de Mountoulia heuvel bezichtigen. Het klooster van Chozoviotissa (Hozoviotissa) ligt op 10 kilometer rijden van deze vakantiebestemming op Amorgos.

Meer Griekenland aanbiedingen


Katapola stranden

Stranden zijn er genoeg te vinden in Katapola en in de omgeving. Het strand van Katapola is een zandstrand en ligt in de richting van Xilokeratidi. Op 10 minuten lopen van Xilokeratidi kom je op het zandstrand van Agios Panteleimonas een ander mooi strand. Tips zijn de stranden van Maltezi en Plakes die je alleen per boot vanuit Katapola kunt bereiken. Plakes is deels een nudistenstrand.