Eilandhoppen: Amorgos, Santorini en Naxos of Paros

8 maart 2022 Bas Wanrooij

Amorgos combineren met Santorini en NaxosEén van de mooiste Cycladen-eilanden die we tot nu toe hebben gezien is toch wel Amorgos. Het ligt wat uit de reguliere eilandhoproute voor deze archipel. Vandaar ook dat hier (nog) geen massatoerisme te vinden is. Zeker in het voor- en naseizoen is het nog lekker rustig. Toch kun je Amorgos prima combineren tijdens een vakantie met meerdere Griekse eilanden. Bijvoorbeeld met Santorini voor de luchthaven en Naxos voor de veerdiensten.

Ontdek Amorgos

In het pittoreske hoofdstadje Chora kan het flink waaien. Door de ligging van het steile, rotsachtige eiland en dit dorp, op 350 meter hoog in de bergen, krijgt de noordenwind vrij spel. Een bezoek aan Chora met haar typisch Cycladische architectuur is een must. De talloze smalle steegjes herbergen hier vele authentieke tavernes met terrasjes. Na een wandeling en lunch kun je naar één van de mooist gelegen kloosters van de Griekse eilanden. Het witte Panagia Chozoviotissa klooster ligt namelijk duizelingwekkend en fraai tegen de steile rotsen van de oostkust aangebouwd. Voor een verfrissende duik in zee is hierna Agia Anna beach een tip. Of je kunt wat verder naar het zuiden rijden tot het grotere Mouros beach. Bij beide stranden is trouwens een taverne te vinden. Voor de avonden en nachten zijn de havenplaatsjes Katapola en Aegiali gezellig.

Naxos, Paros en Santorini

Naxos is het grootste en groenste Cycladen-eiland en Santorini is de zuidelijkste telg van deze archipel. Naar Santorini wordt van april tot en met oktober rechtstreeks gevlogen vanuit Nederland en België. Een veerdienst brengt je in drie uurtjes naar Katapola op Amorgos. Vanuit Katapola of Aegiali kun je met verschillende veerboten verder naar Naxos of Paros varen. Hiervandaan kun je weer terug naar Santorini of naar Mykonos doorvaren. Mykonos heeft namelijk ook een internationale luchthaven met directe vliegverbindingen met Nederland. Kleinere specialisten bieden pakketreizen aan naar Amorgos en mogelijkheden om te gaan eilandhoppen met Naxos of Paros en Santorini. Weer eens wat anders. Eliza was here, Sunweb en TUI bieden pakketreizen aan naar Santorini.