Chora

Chora is het hoofdstadje van Amorgos en ligt redelijk centraal op het eiland tussen Katapola en het Chozoviotissa klooster. Het is een kleine Byzantijnse stad en heeft ongeveer 400 vaste inwoners. Chora ligt op een hoogte van zo’n 350 meter boven de zeespiegel. Vanaf Katapola is het 45 minuten wandelen naar Chora of vijf minuten met de huurauto. Het waait in en rondom het stadje vrijwel altijd. Let op met het openen van je deur van de huurauto.

Chora Amorgos is een typisch Cycladisch dorp met witte huisjes

Centraal door Chora loopt de Mesi: een met stenen geplaveid pad. Je passeert vanzelf de bezienswaardigheden van het stadje met zijn Byzantijnse architectuur. De drie kerken Zoodochos Pigi, Three Great Hierachs en Stavros, allemaal in het wit, zijn fraaie trekpleisters. Maar ook de historische hoge school, de Gavros toren en de Byzantijnse kerk Photodotis Christos zijn het bezichtigen waard. In Chora vind je ook het archeologisch museum van het eiland Amorgos.

Chora is onzichtbaar vanaf zee en ligt verborgen tussen de bergen. Deze strategische locatie weerhield piraten ervan om vroeger de bergen in te trekken. Aan de zuidoostzijde van het stadje zie je meerdere traditionele oude windmolens op een heuvel. Ze geven Chora een karakteristieke Cycladische uitstraling samen met de smalle straatjes, witte huisjes en meer dan 50 kerken en kleine kapelletjes.

Overnachten kan in Chora Amorgos. Er worden zowel kamers als appartementen aangeboden om te verblijven. Voorzieningen zoals restaurants, café’s, winkeltjes, mini markets, bakkertjes en traditionele Kafénions zijn er genoeg te vinden. Een wandeling door het stadje is een echte tip om te maken tijdens je vakantie. Relaxen op een terras met een kop koffie of een biertje op het dorpsplein is een mooie combinatie. Met een huurauto ben je zo bij het Chozoviotissa klooster en je kunt zelfs een wandeling ernaartoe overwegen.

foto album

Chora bezienswaardigheden

64 meter boven Chora uit steekt de rots met daarop het Kastro. Hier tegenaan ligt één van de oudste kerken Keraleousa van Chora. Je kunt het Kastro beklimmen via een smalle stenen trap in de rotsen aan de noordzijde. Vanaf het Venetiaanse fort heb je een spectaculair uitzicht op Chora, het westen van Amorgos en de zee met enkele nabij gelegen Cycladen eilanden. Het centrale plein in Chora, Loza genaamd, is een pittoresk pleintje.


Wat zijn jouw tips voor Chora?