Analipsi

Analipsi (Maltezana) is een kleine kustplaats op het eiland Astypalea. Het ligt op 1,5 kilometer van de nationale luchthaven (JTY) van het Egeïsche eiland en acht kilometer van hoofdstad Chora af. Trekpleister is hier zeker het zandstrand, maar ook het groene achterlandschap in de vallei. Hier groeien druiven en citrusvruchten. In de baai ligt een pier, waar lokale vissers en kleine motorbootjes aanmeren.

Analipsi is een kustplaats op het eiland Astypalea

Schinontas is een prima alternatief voor het zandstrand van Analipsi. Het ligt op loopafstand een komvormige baai verder naar het oosten toe. Voor de kust liggen een drietal eilanden: Diaporia, Ligno en Chondro. In Maltezana, een bijnaam uit de Piratentijd voor het plaatsje, zijn meerdere appartementen en studio’s te huur en tot aan de kust vind je enige tavernes. Langs het smalle strand staan de nodige bomen, die zorgen voor natuurlijke schaduw.

Aan het einde van de baai van Schinontas staat een monument voor de Fransmannen Yves Tremintin en Hippolyte Misson. Ze worden geëerd voor hun heldendaad tijdens een aanval door piraten op 5 november 1827. Op twee kilomter rijden naar het noorden ligt het fraaie Chrissi Ammos beach. De naam zegt het al: een goudkleurig zandstrand. Ongeorganiseerd en een meter of 50 breed.

foto album Astypalea

Analipsi tips

Plakes beach bij Analipsi op AstypaleaLocals en tegenwoordig ook toeristen gaan graag met het verborgen strandje Plakes. Een tip als je in Analipsi (Maltezana) op vakantie bent. Je vindt het kiezelstrand net voordat je het dorp komt inrijden.

Om er te geraken dien je wel een stuk te voet af te leggen over de rotsen langs de kust. Je ziet Plakes beach overigens niet liggen vanaf de weg. Het zeewater is hier kraakhelder en een mooie plek om te gaan snorkelen. Dit baaitje is echter niet groot en er is geen natuurlijke schaduw. 

Meer Griekenland aanbiedingen