Chora Astypalea

  Chora is de naam van het hoofdstadje van het Griekse eiland Astypalea. In de haven van het stadje Pera Yialos komen en gaan de veerboten naar eilanden, zoals Amorgos, Anafi, Kos en Kalymnos. Het Venetiaanse Kastro is een ware trekpleister en het hele plateau hier vormt een Middeleeuws dorp. Van de oude muur is eigenlijk alleen de ‘Serai’ aan de zuidzijde nog bezienswaardig. In de vesting zijn de twee prachtige kerken Panagia tou Kastrou en Agios Giorgios, met blauwe koepeldaken, tips om te bekijken.

  Chora Astypalea is de bezienswaardigheid van het eiland

  De Panagia tou Kastrou kerk heeft een kapel met blauwkoepeldak en is gebouwd in het jaar 1853. Agios Georgios is ouder en dateert uit het jaar 1790. Meerdere kapelletjes van families zijn hier geclusterd met blauwe deuren en shutters en houten balkons. Tot aan de 19e eeuw was Chora Astypalea de enige nederzetting op het eiland.

  Voordat je de oude wijken inloopt kom je langs acht windmolens. Ze hebben opvallende rode daken en enkele zijn in goede staat. Tevens is hier de parkeerplaats van het hoofdstadje. Een mooie plek voor een vakantiefoto in Chora. Door de smalle geplaveide steegjes loop je langs tavernes, bakkers, bars en boutique-shops. De architectuur is typisch Cycladisch met veel wit en blauw.

  ’s Avonds is het gezellig op terrasjes en is het heerlijk paraderen over de geplaveide hoofdstraat. Wat verder van het centrum af, in de richting van het kastro, geraak je bij meer traditionele tavernes. Hier is absoluut geen massatoerisme. Wist je dat Chora Astypalea de grootste kinderbegraafplaats heeft ter wereld? De meeste hotels en appartementen bevinden zich buiten het stadje bij de haven of Livadi.

  foto album Astypalea

  Meer Griekenland aanbiedingen