Agia Anna

Agia Anna, ook wel St. Anne genoemd naar de gelijknamige kerk, is een dorpje in het noordwesten van het Griekse eiland Evia op 70 kilometer rijden van Chalkida (Chalkis). Het strand van Agia Anna, Angali genaamd, is met zeven kilometer het langste strand van Evia en ligt op drie kilometer rijden van het stadje zelf. Amfitheatersgewijs is het dorp opgebouwd op 300 meter hoogte tegen de groene hellingen. Je hebt een fraai uitzicht over zee en de Sporaden.

Agia Anna heeft met Angali het langste zandstrand van Evia

In Agia Anna kun je verschillende musea bezoeken als het volkenkundig museum en het staat bekend om zijn uitbundige carnavalvieringen en de aansluitende festiviteiten van Apokreas. Het einde van het carnaval wordt hier traditioneel en uitbundig gevierd met mezzes, wijn, muziek en Griekse dans. Als je in Agia Anna op vakantie bent in deze periode is het erg leuk om het carnaval hier mee te vieren. Een unieke manier om snel contact te maken met de lokale bevolking.

De smalle straatjes van Agia Anna geven al snel een beeld van de rijke geschiedenis van het dorp.  In de omgeving zijn fraaie stranden, kun je naar de watervallen van Kerasia of naar de kloof van Bolovinainas in Arapi.

foto album

Agia Anna bezienswaardigheden

Agia Anna het strand

Het donkere strand van Agia Anna

In Agia Anna zelf kun je het volkenkundig museum bezoeken. Hier krijg je een goed beeld van hoe de mensen hier tot voor kort leefden en met welke klederdracht. Het museum is dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geopend van 09.00 tot 15.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur. Maandag altijd gesloten. Entree bedraagt 2,50 euro per persoon. De kloof van Boulovinainas is één van de mooiste van Evia en ligt in de buurt; namelijk bij het dorpje Paliovrisi. Je kunt een prachtige wandeling maken door deze Boulovinainas kloof.

De watervallen van Drimona liggen op ongeveer 23 kilometer rijden van Agia Anna en kun je bereiken via de weg naar Kerasia en verder door naar het dorp Drimona. Ze liggen niet ver dan de top van de Xiron berg met een top van 991 meter. Ook een schitterend natuurgebied en leent zich voor een mooie wandeling.

Meer Griekenland aanbiedingen


Agia Anna stranden

Angali beach bij Agia Anna Evia

Het lange strand van Angali

Het lange strand van Agia Anna heet officieel Angali en ligt aan de Peleki baai. Het is niet alleen lang, zeven kilometer, maar ook op veel plaatsen tot wel 50 meter breed. Het is bedekt met zand en kleine kiezels. Langs het strand liggen de meeste hotels en veel met zeezicht. Aan de noordkant van de baai ligt nog een kleiner strand als verbinding met een eilandje. Hierop staat de Agios Vassilios kapel.

In de omgeving van Agia Anna zijn nog meer fraaie stranden zoals Frangakis, Loutro en Sarakiniko. Ze liggen allemaal iets ten noorden van het dorp.