Kefalos

Kefalos is één van de grotere dorpen op het Griekse eiland Kos. Het ligt in het zuidwesten van het eiland wat hoger op een berg op 40 kilometer rijden van Kos-stad. Vanuit Kefalos kijk je op het havenplaatsje Kamari en verderop Ornia en het is niet een echte vakantiebestemming. Het is een traditioneel dorp, waar toeristen in de zomer graag een rondje door wandelen tijdens hun vakantie.

Kefalos is een traditioneel dorp in het zuidwesten op het eiland Kos

In augustus is er elk jaar het honingfestival in Kefalos en gestart in 2012. Niet vreemd dat je in de buurt van het dorp dan ook een fabriek tegenkomt voor honing. Je kunt een rondleiding krijgen door de fabriek en dit is ook onderdeel van verschillende excursies die op Kos worden aangeboden. De meeste honing komt niet van Kos zelf, maar van de kleinere eilanden in de buurt. Hier groeien meer bloemen en zijn ook meer bijen om de honing te maken. De kwaliteit van de honing is overigens zeer goed en je hebt direct een prachtig en gezond souvenir voor thuis. Alternatief is de viering van ‘Kefalos in het verleden’. Een lokaal festival op de tweede zaterdag van juli.

In Kefalos is een oude burcht, althans een deel hiervan is nog in een redelijke staat. Bezienswaardig is een groot woord en neem vooral de tijd voor een wandeling door de smalle straatjes in het centrum. In vrijwel elk steegje zie je wel een traditionele woning, soms geverfd in opvallende kleuren. De kerk Agia Trias ligt centraal en is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het dorp. Kefalos was vroeger de hoofdstad van het eiland Kos.

foto album Kos

Kefalos tips

Kos Kefalos traditioneel huis

Traditioneel huis in Kefalos op Kos

Parkeer je auto op de parkeerplaats bij het centrum en maak een wandeling door en rond het dorp. Erg leuk en neem de tijd om de steegjes in te lopen en contact te zoeken met de inwoners van Kefalos. Vergeet je fotocamera niet, want je gaat vast en zeker een paar mooie foto’s maken. Bij de parkeerplaats vind je ook een aantal taveernes. Een prima plek voor een lunch met Griekse mezzes.

Als je verder doorrijdt naar de kust ten noorden van Kefalos kom je in het ruige landschap verschillende fraaie kerkjes tegen. Je ziet ze al van grotere afstand door de wit gekalkte muren en blauw geverfde ronde daken. Als de zon schijnt, en die kans is groot, zijn dit ook mooie plaatjes. Hier kun je genieten van rust en mooie vergezichten.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kefalos bezienswaardigheden

Je vindt je eigen bezienswaardigheden in Kefalos. Noemenswaardig zijn de Agia Trias kerk in het centrum, het folklorist museum en de oude windmolen hiernaast. Zelf zul je ongetwijfeld andere plekjes en gebouwen vinden die interessant zijn. In Kamari aan de kust, op een kilometer afstand van Kefalos, kun je een basiliek Agios Stefanos uit de vijfde eeuw bezichtigen met wat fraaie mozaïek.