Kos-stad

Kos-stad, de hoofdstad van het Griekse eiland Kos, vakantiebestemming en de belangrijkste haven, ligt aan de noordoost kust. Deze stad is heropgebouwd na een zware aardbeving in 1933 en heeft tegenwoordig 25.000 inwoners. In de stad zie je veel parken met bloemen, met waaierpalmen omzoomde lanen en fantastische zandstranden. Bovendien zijn er interessante archeologische monumenten te bezichtigen. Het oude gedeelte dateert uit het jaar 366 voor Christus en is sindsdien al de hoofdstad van het eiland Kos

Kos-stad is een groot openluchtmuseum met gezellige terrasjes

In de haven komen cruiseschepen vanuit de hele wereld kennis maken met de schoonheid van het eiland Kos. Deze wandelpromenade in Kos-stad heeft begin 2021 een grote opknapbeurt gehad met nieuwe verlichting, decoratie en fietspaden. Op 27 september vindt er in de historische binnenstad van Kos jaarlijks een multicultureel festival plaats.

De Agora is een trekpleister van Kos stad met enkele fraaie zuilen en opgravingen. Door de stad rijdt een mini-treintje, waarmee je een citytour, groene trein, kunt maken of naar Asklepieion, blauwe trein, kunt gaan. Bar straat en little bar street zijn de ware uitgaansgelegenheden van Kos stad. Tot in de vroege uurtjes kun je hier uitgaan in de vele bars en discotheken. In de zomermaanden zeer druk en gezellig. Kos-stad heeft meerdere brede en lange stranden. Aan de oostzijde vind je het stadsstrand wat overloopt in de stranden van de badplaats Psalidi en het strand aan de noordzijde is lang en breed richting de vakantiebestemming Lambi.

Eén van de meest markante gebouwen in deze stad is het Palazzo Del Governo. Ontworpen door de Italiaanse architect Florestano di Fausto en gebouwd omstreeks 1930. Tegenwoordig is het pand beter bekend als het politiebureau van Kos-stad. Je vindt het aan de Akti Miaouli dichtbij het Neratzia fort en de haven. Ook de overdekte markthal van Kos aan het gezellige Eleftherias plein is een tip om te bezoeken. Deze markthal  bevindt zich tegenover het archeologisch museum.

foto album Kos

Kos-stad fietsen

Fietsen in Kos-stad

Op de fiets door Kos-stad

Fietsen kun je prima door de hoofdstad van Kos. Er is een lang fietspad langs zee en loopt van Psalidi tot na Lambi. De hele fietsroute is vlak en dus voor zowel kinderen als volwassenen prima over te rijden. In Kos-stad kun je met de fiets ook naar Casa Romana en je kunt zelfs op de fiets naar het historische Asklepieion. Deze route is niet in zijn geheel op een fietspad, maar prima te doen op de fiets. Lokale bewoners weten dat hier veel wordt gefietst en onderweg is het leuk om te stoppen in het centrum van Platani voor een kop koffie, lunch of diner in één van de Turkse restaurants. Fietsen huren is in Kos-stad niet moeilijk en er zijn verhuurbedrijven genoeg. Test vooraf de fiets goed en kijk of de remmen werken, het zadel goed zit en de banden niet lek zijn en goed zijn opgepompt. Kaarten van Kos en Kos-stad met de fietspaden erop krijg je bij het huren van een fiets. Ze hebben hier ook vaak leuke tips om naartoe te fietsen.

Kos-stad tips

Kos stad oude theater en agora

Amfitheater in de hoofdstad van Kos

Als je Kos stad op de fiets of lopend aan het verkennen bent is een stop bij het terras van Neratzia een mooie plek voor een kop koffie. De traditionele koffiebar vind je achter het politiebureau vlakbij de Hippocrates plataan. De tafeltjes en stoeltjes verschuilen zich onder twee enorme ficus bomen. Een andere tip voor een kop koffie is op het Eleftherias plein, ook wel het ‘koffiepleintje’ of Vrijheidsplein genoemd, of bij Avra in een fraai een gebouw uit 1927 aan de Vasileos straat in Kos-stad.

Bij een bezoek aan Kos-stad moet je even gaan snuffelen in de markthal van Kos aan het Eleftherias plein. Het gebouw van de gemeentelijke markt is eenvoudig te herkennen aan de grote boog rondom de ingang en de witte en rode druiventros op de gevel. Binnen in deze overdekte markthal vind je vers fruit en groente, maar ook veel kruiden, honing, wijn en olijfolie. De Alonaki organische extra virgin olijfolie is een aanrader en ook leuk als souvenir. Deze markthal van Kos-stad is dagelijks geopend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Je auto kun je het beste parkeren op de gratis parkeerplaats bij Casa Romana. Deze vrij grote parkeerplaats ligt op loopafstand van het gezellige centrum en is bovendien gratis.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kos-stad bezienswaardigheden

Kos stad oude gedeelte Platia Diagora

Gezellige taverne in de oude stad

Kos-stad is op zichzelf al een bezienswaardigheid en de fietspaden, smalle straatjes, de boulevard langs de haven en de gezellige terrasjes nodigen je uit om de stad te verkennen. Een stad om heerlijk rond te slenteren en te genieten van de archeologische opgravingen, welke je door de hele stad tegenkomt en gratis zijn te bezichtigen. Het Neratzia fort is een van de trekpleisters van de hoofdstad van Kos, gebouwd door de Templar ridders in de 14e eeuw. De entree is gratis en dagelijks geopend tot 15:00 uur. De plataan van Hippocrates van 2.400 jaar oud staat voor de brug naar de ingang van het Neratzia fort. Bezienswaardig is de boom niet, mede door de metalen stellages om de boom staande te houden, maar het is natuurlijk wel van historische betekenis voor Kos-stad.

Wat je niet mag missen tijdens een vakantie in Kos-stad. De top 15 bezienswaardigheden van Kos-stad:

 1. Het Neratzia fort – het kasteel van de ridders te bereiken via een brug.
 2. Eleftherias plein – met de Defterdar moskee en de gezellige terrasjes.
 3. Agia Peraskevi kerk – achter de markthal en het Eleftherias plein.
 4. Oude agora – archeologische bezienswaardigheid en ook Grieks-Romeinse stad.
 5. Agora – de overdekte markthal aan het Eleftherias plein heerlijk om te shoppen.
 6. Hippocrates plataan – de oude plataan en de Hadji Hassan moskee.
 7. Fietsen door Kos-stad – dat mag je niet missen als Hollander.
 8. Het oude gymnasium – Nymphaum met mooie zuilen.
 9. Bar street – avondje stappen in Bar Street en Little Bar Street.
 10. Politiebureau – wil je normaal vermijden maar mooi en markant gebouw.
 11. Apelou Ifestou straat – lekker slenteren en shoppen in de vele winkeltjes.
 12. Metropolis kathedraal – mooie en grote kerk vlakbij het politiebureau.
 13. Odeon – het oude theater aan de Grigoriou 5th.
 14. Wandeling langs de haven – leuk en gezellig lover de promenade met terrasjes.
 15. Casa Romana – in dit gebouw kun je zien hoe de Romeinen hier vroeger leefden.

Kos-stad restaurants

Kos stad restaurant Giameze

Mezzes eten bij restaurant Giameze

In Kos Stad vind je veel restaurants. Langs de boulevard bij de haven vanaf het Neratzia kasteel doorlopend tot de dolfijnenrotonde wisselen de terrasjes met restaurants elkaar af. De taverne en ouzeri “Fish House” met de blauwe stoeltjes, Griekse vazen en het blauw/witte huis is een veel gefotografeerde locatie in Kos Stad. Prima restaurant voor vlees- en natuurlijk visgerechten.

Pote tin Kyriaki aan de Peisandrou straat is een van de oudste ouzo restaurants van Kos. Voor een Griekse mezze als lunch of diner is Giameze onze tip. Deze taverne ligt wat verder de stad in, maar is echt een aanrader en lekker buiten zitten. Petrino heeft ook lekker eten in een fraai 19e eeuws huis met een rozentuin. Je vindt restaurant Petrino op het Theologou kruispunt in Kos stad. Voor traditionele Griekse gerechten schuif je aan bij restaurant Elia aan de Apellou straat in de hoofdstad van Kos. Vis is aan te raden bij Nikolas o Psarras aan de Averof straat nummer 21.