Moudros

Moudros is een havenplaats en vakantiebestemming op het Griekse eiland Limnos. Het ligt op 28 kilometer van hoofdstad Myrina en ongeveer een half uur rijden met een huurauto. De gelijknamige baai is één van de grootste natuurlijke havens van Griekenland. De havenplaats zelf is na Myrina het grootste stadje van Limnos.

Moudros heeft één van de grootste natuurlijke havens van Griekenland

Bezienswaardig in Moudros zijn de kerken Evangelistria en Taxiarchon en de begraafplaats van de geallieerden uit de Eerste Wereldoorlog. De kerk staat in het centrum en de kerktorens steken boven de andere huizen uit. Evangelistria, een monumentale kerk, is al van grote afstand te zien. Op de militaire begraafplaats van de geallieerden liggen in totaal 1.200 buitenlandse soldaten begraven.

Ten zuiden van de havenplaats liggen de prachtige (zand)stranden van Havouli en Fanaraki. Een smalle dam met weggetje, iets naar het noorden, verbindt Moudros met het eilandje Koukonisi. Hier zijn archeologische vondsten gedaan. De haven wordt tegenwoordig commercieel gebruikt en de vakantiebestemming heeft ook een jachthaven. In de zomermaanden zijn er verschillende culturele festivals. Leuk om mee te maken tijdens je vakantie.

Moudros is een prima uitvalsbasis om de archeologische bezienswaardigheden van Limnos te ontdekken en te gaan bezichtigen. Poliochni, het amfitheater Ifestia en de opgravingen van Kaviria liggen alle drie op een steenworp afstand.

foto album Limnos

Moudros bezienswaardigheden

Zoals al eerder genoemd zijn de twee kerken bezienswaardigheden in Moudros. De Taxiarches kerk (Taxiarchon) dateert uit het jaar 1370, althans dat is het vermoeden. De Evangistrias kerk (Evangistria) is van begin 20e eeuw, namelijk het jaar 1904.

Moudros, de natuurlijke haven, speelde in de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol. In totaal waren hier zo’n 30.000 soldaten gehuisvest met verschillende nationaliteiten. Ze maakten deel uit van de geallieerden en de haven werd gebruikt voor oorlogsschepen van 1914 tot 1916.

Meer Griekenland aanbiedingen