Anogi

  Anogi is een bergdorp op het eiland Itaka. Het ligt op een hoogte van 550 meter, tegen de hellingen van Niritos-berg en ver weg van andere nederzettingen. Vathi ligt op 16 kilometer afstand. Ooit was dit hoogstgelegen dorp het grootste van het eiland, maar tegenwoordig wonen hier nog minder dan 100 mensen. Belangrijkste trekpleister is de Panagiakerk. De sleutel voor deze kerk uit vermoedelijk 1670 kun je vragen bij het naastgelegen kafĂ©nion. Het is tevens een kleine supermarkt. Bezienswaardig in deze kerk zijn de goedbewaarde fresco’s die dateren uit 1680.

  Anogi is het hoogstgelegen dorp van het eiland Ithaki

  Net buiten het dorp, aan de oostzijde, vind je meerdere monolieten. Ze liggen 100 meter en dus op loopafstand van de Panagiakerk en zijn vrij te bezoeken. Deze monolieten liggen vrijwel naast elkaar, zijn geologisch gevormd en hebben allemaal een eigen naam. De grootste monoliet is hier negen meter en wordt ook wel ‘Rots van Heracles’ of Araklis genoemd. Je kunt in de buurt zo’n 12 andere, kleinere exemplaren bezichtigen.

  Op 14 augustus is hier jaarlijks de traditionele kerkwijding van de Panagiakerk. Dit gaat gepaard bij de locals met veel dans, lekker eten en een drankje. Een tip om bij te wonen als je op vakantie bent in Anogi.

  Ithaki foto album

  Meer Griekenland aanbiedingen