Rhodos-stad favoriete Griekse stad in 2023

6 januari 2023 Bas Wanrooij

Hoofdstad van Rhodos favoriet bij Nederlanders in 2023Rhodos-stad is door Nederlanders gekozen als favoriete stad in Griekenland. Aan het jaarlijkse online onderzoek van Griekenland.net namen 1.156 bezoekers deel. In de afgelopen periode kon men stemmen op twaalf verschillende steden in Griekenland. De hoofdstad van het eiland Rodos kreeg 17% van alle stemmen en mag zich daarom de meest favoriete Griekse stad in 2023 noemen. Op plaats twee en drie volgen respectievelijk de steden Athene (15%) en Chania (14%). Chania was nog de favoriete Griekse stad bij Nederlanders in 2022.

Top 5 Griekse steden bij Nederlanders

De top 5 Griekse steden bij Nederlanders in 2023 is achtereenvolgens: 1. Rhodos-stad (17%), 2. Athene (15%), 3. Chania (14%), 4. Kos-stad (13%) en 5. Rethymnon (12%). Bij elkaar hebben deze vijf steden liefst 71% van alle stemmen gekregen. Ook ligt het aantal stemmen van deze steden dicht bij elkaar, waardoor het heel lang spannend is geweest welk Griekse stad zou gaan winnen. Kreta heeft met Chania en Rethymnon dus twee noteringen in deze top 5 dit jaar.

Rhodos-stad is vooral gekozen door haar middeleeuwse binnenstad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Veel gezellige winkelstraatjes met legio terrassen van restaurants en bars. Ook de Mandraki-haven is hier favoriet met haar oude windmolens en de zuilen met daarop een hert en hinde bij de ingang naar de haven. Ooit heeft hier het bronzen kunstwerk van de Kolossus van Rhodos gestaan.

Kerkyra en Thessaloniki

Kerkyra (7%), de hoofdstad van Corfu, neemt verder toe in populariteit bij Nederlanders. De ligging pal aan de luchthaven, de vele vliegmogelijkheden en de UNESCO-binnenstad maken Corfu-stad ook interessant voor een korte trip. Thessaloniki (6%) is de tweede stad van Griekenland en hier kun je het hele jaar door terecht door de dagelijkse vluchten. De andere keuzes dit jaar waren de steden Heraklion (6%), Kalamata (3%), Volos (3%), Ioannina (2%) en Kavala (2%). In 2023 is echter Rhodos-stad dus de favoriete Griekse stad van Nederlanders.