Skopelos stad

Skopelos-stad is de hoofdstad van het Griekse eiland Skopelos. De stad ligt aan de zuidoostkust van het eiland en is tevens de havenplaats. Chora, zoals het stadje ook wel wordt genoemd, is een charmante vertoning en tevens de vakantiebestemming van Skopelos. De talloze kerken, meer dan 100, liggen verspreid door de stad, die amfitheatersgewijs is gebouwd tegen de groene heuvels.

Skopelos stad is om verliefd op te worden tijdens je vakantie

Skopelos stad is ook de stad van de film Mamma Mia. Hier zijn meerdere opnames gemaakt voor de succesvolle Abba-film. De huizen zijn versierd met lichtblauwe kozijnen en ramen beschermd tegen het zonlicht met kobaltblauwe luikjes. Maar groen en rood worden tegenwoordig ook gebruikt. Bougainville in donkerrood en paars siert de straten en gebouwen van Chora. Een sprookjesstadje. Nog her en der zie je de traditionele leistenen daken. Maar de meeste woningen hebben inmiddels een dak met oranje pannen.

Het Venetiaanse kastro is gebouwd op het hoogste punt van de stad. Daterend uit de 13 eeuw heb je hier vandaan een mooi uitzicht over de hoofdstad van het Sporaden-eiland. De Panagitsa tou Pyrgou kerk is de meest gefotografeerde van de 123 kerken in de stad. Het ligt fraai aan de westzijde van Skopelos-stad bovenop op een rots. Een eye-catcher van Skopelos en tevens een mooi uitzichtpunt.

Skopelos foto album

Skopelos stad tips

Panagitsa tou Pyrgou kerk in Skopelos stad

Skopelos stad – Panagitsa tou Pyrgou kerk

Skopelos-stad heeft een goede ligging om het Griekse eiland te ontdekken. Een stad met een unieke schoonheid. Wandelend door de smalle straatjes ontdek je de hoofdstad van Skopelos het beste. Kerken genoeg te zien. Een tip is een voettocht naar het Venetiaanse kasteel op de heuvel boven Skopelos stad.

In het centrum van Skopelos stad vind je het volkenkundig museum. Gevestigd in een oud gebouw met twee verdiepingen. Van traditionele klederdracht tot oude ambachten. Tijdens een wandeling door de stad doet het je misschien denken aan Pilion. De architectuur van sommige huizen en hun houten balkons zijn bijna identiek.

’s Avonds is de lange boulevard erg gezellig. Maak een wandeling langs de terrasjes van restaurants en bars en schiet ze nu en dan een zijpaadje in met wat winkeltjes. Mercurius bar en La Costa zijn populaire muziekbars en het terras van Platanos jazz bar aan de haven ligt fraai onder een grote oude plataan.

Meer Griekenland aanbiedingen


Skopelos stad hoe te bereiken

Skopelos stad uitzicht vanaf de haven

Skopelos stad – haven met vissersboten

Van en naar de haven van Skopelos-stad varen meerdere veerboten. Er zijn dagelijkse verbindingen met Skiathos en Alonissos. Met een draagvleugelboot ben je in 45 minuten op Skiathos en zelfs al in 25 minuten op Alonissos. Een gewone veerboot doet er ongeveer twee keer zo lang over.

Ook zijn er verbindingen met de stad Volos. Pefki op Evia en andere Egeïsche eilanden als Lesbos en Limnos zijn in de zomermaanden ook met een veerboot te bereiken. Natuurlijk zijn er ook vanaf Skiathos en Alonissos verzorgde dagexcursies naar Skopelos-stad.

Skopelos stad restaurants

Skopelos stad Olivo restaurant

Skopelos stad – eten bij Olivo restaurant

Restaurants zijn er in Skopelos stad meer dan genoeg te vinden. De meeste eetgelegenheden liggen langs de wandelpromenade en de boulevard van het stadje.

Bij de oude olijfoliefabriek, net achter het grote dock waar de veerboten aanmeren, vind je Mediterraan restaurant Olivo en de Griekse keuken van restaurant Zoupa. Olivo is een tip om te gaan eten. Het terras ligt in een fraai stadstuintje met uitzicht op de kerk Panagia Eleftherotria. De menukaart is traditioneel in een modern Grieks jasje. De bediening zorgt bij Olivo restaurant dat je niks tekort komt.

Kiratso Kitchen taverne bij de jachthaven is mede ontdekt door chefkok Jamie Oliver. Het restaurant met traditionele Griekse keuken pronkt hier dan ook graag mee en zit eigenlijk elke avond helemaal vol.

Voor een pita gyros loop je naar het pleintje achter de haven bij de veerboten. Hier draaien de vleesrollen overuren en kun je kiezen uit twee grill rooms voor een lekker Grieks broodje. Magali grill & salads is een tip.