Driekoningen (Theofania), ook wel als drie koningen geschreven of epifanie genoemd, is een Christelijke feestdag die op 6 januari in Griekenland uitbundig wordt gevierd. De drie Wijzen uit het oosten (Apellius, Amerius en Damascus) brachten deze dag goud, wierook en mirre als teken van blijdschap. Ze stonden aan de rand van de kribbe van Jezus en werden hierheen geleid door een helder fonkelende ster. Voor de Grieken een nationale feestdag, maar in Nederland dus niet.
In Griekenland vieren ze Theofania met het opduiken van een kruis
Driekoningen is de afsluiting van de kerstperiode en de viering hiervan verschilt per land. Epifanie is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk de verschijning van een ster. Deze feestdag wordt dan ook wel aangeduid als het ‘feest van het licht’. Waarom de drie Wijzen kozen voor goud, wierook en mirre is ook te verklaren. Goud is namelijk het typische geschenk voor een koning, wierook staat symbool voor goddelijkheid en mirre is een kostbaar hars. In Griekenland vieren ze niet dat deze drie koningen zijn gekomen, maar dat Jezus als zoon van God zich openbaar maakte. Ze noemen het dan ook anders, namelijk ‘Theofania’. Theo is afgeleid van ‘Theos’, wat God betekent, en fania komt van ‘fainein’, wat verschijnen is in het Grieks. Vandaar dus ook de zegeningen met wijwater.
In Griekenland starten de voorbereidingen op de festiviteiten voor Theofania al een dag eerder. Priesters gaan langs de huizen met wijwater om huizen van dorpsbewoners te zegenen. Op 6 januari zelf gaat een stoet na de kerkdienst naar de dichtstbijzijnde haven of pier. Ze volgen gezamenlijk de priester die een houten kruis bij zich draagt. Aan de waterkant zegent de predikant het zeewater en werpt hij het kruis in het water. In de tussentijd is er voor dit hoogtepunt van de dag een groep van met name jonge mannen op de kade naast de geestelijke gaan staan. Niet in warme winterkleding, maar in zwemoutfit. Ze hebben allemaal hetzelfde doel en dat is namelijk het houten kruis opduiken. En zo snel mogelijk.
Deze Griekse traditie is een ware strijd in het zeewater en toeschouwers hopen natuurlijk dat een familielid als eerste het kruis boven water houdt. Deze Griek, vrouwen mogen niet deelnemen, is naast eeuwig lokale roem namelijk verzekerd van een voorspoedig nieuw jaar. In de haven van Piraeus gooit de priester traditioneel zelfs drie keer het houten kruis in zee. Dit is gezien het zeer grote aantal deelnemers.