Kerst in Athene

30 november 2023 Bas Wanrooij
Kerst in Athene versieringen bij Little Kook

Little Kook in Psiri tijdens in de kerstsfeer

Al in november komt de Griekse hoofdstad Athene in de kerstsfeer. Mooi voorbeeld hiervan is Little Kook in de gezellige wijk Psiri. We zijn hier zelf een kijkje gaan nemen toen we in november de marathon van Athene hebben gelopen. Niet alleen de panden van Little Kook worden prachtig versierd en aangelicht, maar ook de straatjes worden aangekleed met kerstbomen en kerstversieringen. Zeker hier gaan kijken als je in de Athene bent en wat gaan drinken; Kerst in Athene is magisch.

Syntagma heeft de grootste kerstboom van Athene

Op het Syntagma-plein staat de grootste kerstboom van Athene en eigenlijk op de meeste pleinen vind je vóór zes december al wel een versierde boom. Dit is namelijk de verjaardag van St. Nicholas, ons sinterklaasfeest, en voor de Grieken de traditionele start van hun kerstvieringen. Deze festiviteiten lopen door tot de Christelijke feestdag Driekoningen op zes januari. Wist je dat voorheen  geen kerstboom werd geplaatst op Syntagma, maar een versierde boot, ‘karavaki’ genaamd, met ornamenten en feestelijke verlichting?

Dagelijkse vluchten naar Athene in de winter

Athene met Kerst versieringen in centrumZelfs in november, december en januari vertrekken er dagelijks, soms wel meerdere, rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Athene. En niet alleen vanaf Schiphol, maar ook vanaf Eindhoven wordt er gevlogen. Zo kun je dus met Transavia, KLM of Aegean een voordelige vliegticket naar Athene proberen te scoren. Alternatief is een directe vlucht vanaf Brussel Zaventem met Sky Express. Een BNB of hotel kun je het beste in het centrum boeken om Kerst in Athene te ervaren. Wandelend, op de fiets of met het openbaar vervoer kun je dan namelijk alles snel bereiken en ervaren. Fraai is in deze periode ook de National Garden, nationale tuin zouden wij zeggen, die tussen Syntagma en het Kallimarmaro stadion is gelegen.

Shoppen in Athene

Shoppen kun je in Athene meer dan genoeg. Ermou street is de grootste en bekendste winkelstraat en loopt pal achter de gezellige wijk Plaka langs. Op Monastiraki, de grootste vlooienmarkt van de stad, vind je altijd wel een mooi souvenir of een kerstcadeau. En vergeet niet een bezoek te brengen aan de overdekte Varvakeio versmarkt aan de rand van de wijk Psiri voor bijvoorbeeld een pot Griekse honing of verse kruiden. Proef ook lokale zoete lekkernijen tijdens Kerst in Athene als Kourabiedes en Melomakarona die je kunt bestellen bij een kop koffie of kunt halen in bij een patisserie. Leuke bijkomstigheid is dat het weer ook in deze maanden in Athene vriendelijk kan zijn. Overdag de nodige zonuren en temperaturen die kunnen oplopen tot wel twintig graden.