Griekse begroetingen

  Grieken begroeten elkaar graag en regelmatig. Ze maken tijd voor een praatje en zijn van nature een gastvrij volk. Als toerist kun je ze begroeten in hun eigen taal en dat waarderen de Grieken zeker. Op welke manier kun je ‘locals’ begroeten tijdens je vakantie en vooral op welk gedeelte van de dag gebruik je welke Griekse begroetingen. Een stukje van de Griekse taal.

  Kaliméra (Καλημέρα) gebruikt men in Griekenland om elkaar in de ochtend en vroege middag te begroeten. Kalimera betekent goedemorgen en wordt in heel Griekenland zonder dialect gebruikt. Je gebruikt kalimera als je ’s morgens brood haalt bij de bakker, als je tijdens een ochtendwandeling langs het strand of over de boulevard iemand tegenkomt of als eerste contact met een medewerker van je hotel of appartement in de ochtend.

  Kalispéra (Καλησπέρα) gebruikt men in Griekenland om elkaar in de middag en avond te begroeten. Kalispera betekent goedemiddag of goedenavond en wordt in heel Griekenland zonder dialect gebruikt. Je gebruikt kalispera bijvoorbeeld als je ’s middags op een terras iets wilt bestellen of bij in het binnengaan van een leuke souvenirwinkel aan het einde van de middag.

  Kalinichta (καληνύχτα) gebruikt men in Griekenland om elkaar een goede nacht te wensen. Kalinichta betekent welterusten (voor straks) en wordt in heel Griekenland zonder opvallende dialecten gebruikt. Je gebruikt kalinichta bijvoorbeeld als je de rekening hebt betaald in een restaurant of taverna en je gaat na 23.00 uur naar huis. Voor deze tijd is het beter om kalo vradi (Καλό βράδυ) te gebruiken, dit betekent nog een fijne avond. Grieken gaan namelijk over het algemeen laat naar bed.

  Gia sou (γεια σου) is een algemene Griekse begroeting en kun je de hele dag door gebruiken. Gia sou of yiasou is vooral bedoeld naar mensen die je al kent, zoals vrienden of familieleden. Gia sas of yassas is de beleefde vorm en gebruik je voor een begroeting naar een oudere persoon of bijvoorbeeld naar een politieagent.

  Kaló Mina (Καλό μήνα) is een begroeting die Grieken op de eerste dag van een nieuwe maand gebruiken. Het betekent ‘een goede maand gewenst’ en eigenlijk overal in Griekenland gebruikt men deze begroeting. Ook op social media zie je op de eerste dag van de maand dat men elkaar met Kaló Mina begroet. Dit bijvoorbeeld in combinatie van een mooie en vooral positieve foto.

  Kaló Savvatokýriako (καλό Σαββατοκύριακο) is een Griekse begroeting die vooral op vrijdagmiddag en zaterdag wordt gebruikt. Het betekent ‘prettig weekend’ en wordt meestal aan het begin of einde van en praatje gebruikt, maar Kaló Savvatokýriako wordt ook als begroeting gebruikt.

  Chronia Polla (Χρόνια Πολλά) is een begroeting die je doet op nieuwjaarsdag. Hier wordt door de Grieken mee bedoeld ‘nog vele jaren’. Ook bij andere feestdagen, naamdagen en verjaardagen wordt het veel gebruikt. Zelfs als Griekenland een prestatie heeft geleverd, door bijvoorbeeld een internationaal sportevenement te winnen, wordt chronia polla in de volksmond gebruikt. Het is dan meer om elkaar te feliciteren.