Veel Griekse eilanden op ‘groen’

26 december 2020 Bas Wanrooij

Veel Griekse eilanden op 'groen'Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) zijn veel Griekse eilanden weer ‘groen’ op hun tweewekelijkse kaartupdates. Het ECDC is een agentschap van de Europese Unie en hier leveren alle EU-landen frequent hun corona-cijfers aan. De Ionische eilanden, Cycladen en Dodekanesos zijn groen gekleurd op de kaart van week 50 en 51. Dit overzicht is door de Europese Unie in het leven geroepen om o.a. te kunnen gebruiken voor het reisadvies naar EU-landen

Alleen Griekse eilanden en deel Noorwegen groen in Europa

Code groen op deze kaart van het ECDC betekent dat het aantal nieuwe Covid-19 besmettingen in de afgelopen twee weken minder is dan 25 per 100.000 inwoners. Tevens dat het totaal aantal  corona-patiënten minder bedraagt dan 4% van het aantal inwoners in dat gebied.

De Ionische eilanden zijn o.a. Corfu, Kefalonia, Lefkas en Zakynthos en liggen langs de noordwestkust van Griekenland. Het aantal uitgevoerde corona-testen die zijn afgenomen lag hier in week 51 dagelijks tussen de 1.000 en 2.500 op een populatie van 100.000. Ook de Cycladen met o.a. Mykonos, Naxos, Paros en Santorini en de Dodekanesos met o.a. Karpathos, Kos en Rhodos laten dezelfde cijfers zien in de afgelopen week.

Griekenland code groen op aantal corona-patiënten

Griekenland code groen op aantal corona-patiëntenOp de kaart van het ECDC van 24 december jl. met het aantal corona-patiënten erop, staat heel Griekenland op code groen. Dit betekent dat minder dan 4% van de Grieken die afgelopen week zijn getest is besmet met het Covid-19 virus.

Voor de Grieken staan wij als Nederland en België op deze kaart op code oranje. Het is een stap in de goede richting en laten we hopen dan het RIVM en onze regeringen goed naar deze kaarten kijken en wellicht het reisadvies voor Griekenland of alleen eerder genoemde Griekse eilandengroepen gaat aanpassen.