Griekse vlag

    De Griekse vlag is blauw met wit. Door de eeuwen heen is het uiterlijk van de Griekenland vlag wel verandert. In 1821 werd de onafhankelijkheidsvlag van Griekenland geïntroduceerd. De achtergrond is wit en daarop staat een blauw kruis. Nog geen jaar later werd de eerste officiële nationale Griekse vlag vastgelegd. De achtergrond is blauw met daarin een groot wit kruis; toegewijd aan het Byzantijnse rijk en de Orthodoxe kerk. Dit was de vlag van Griekenland in de periode 1822 tot en met 1969 en staat voor “De wijsheid van god, vrijheid en het land”. Op zee gebruikte de marine in deze periode overigens een andere nationale vlag met vijf horizontale blauwe en vier witte strepen.

    Blauw en wit zijn de kleuren van de Griekenland vlag

    De kleur blauw in de vlag werd meerdere keren (soms onofficieel) verandert. Van 1967 tot 1972 was deze bijvoorbeeld donkerblauw en van 1833 tot 1862 had de vlag een lichtere kleur. Altijd refereert de kleur blauw aan de Griekse zee. De Griekse vlag die het land anno 2021 heeft, dateert van 22 december 1978. Horizontaal heeft de vlag negen lijnen, waarvan er vijf blauw en vier wit zijn. De bovenste en onderste lijn op de vlag zijn altijd blauw. De afmeting van het witte kruis is officieel 5/9e van de hoogte en 10/27e van de breedte van de vlag. Links in de bovenhoek symboliseert dit witte kruis de toewijding van de Grieken aan de Orthodoxe kerk. Anderen zeggen dat het refereert aan het Byzantijnse rijk. Het formaat van deze Griekse vlag heeft de liggende verhouding van 2:3. 

    Tijdens Griekse nationale feestdagen hangt men in het hele land traditioneel de vlag uit. Dit is jaarlijks op 25 maart (onafhankelijkheidsdag), tweede paasdag (Orthodox), 15 augustus (Maria hemelvaart) en met Kerstmis. Op zondagen wordt de vlag ook nog weleens uitgehangen. Dit aangezien de Orthodoxe kerk zondag altijd als een feestdag ziet en 95% van de Grieken Orthodox is.