100 jaar geleden de eerste mens op de Olympus

2 augustus 2013 Bas

Olympolis festival GriekenlandHet is vandaag precies 100 jaar geleden dat de eerste mensen op de top van de hoogste berg van Griekenland zijn geklommen. De berg Olympus is 2.917 meter hoog en het hoogste punt wordt ook wel Mytikas of Venizelos genoemd. Twee Zwitsers, Fred Boissonas en Daniel Baud Bovy, bereikten samen met de lokale jager Christos Kakalos als gids om 22.25 uur het hoogste punt van Griekenland. Om dit unieke moment te vieren wordt er van twee tot vijf augustus een festival georganiseerd, het Olympolis Art Project, in het natuurpark Litochoro aan de voet van de berg. Een festival met muziek, kunst, cultuur en gastronomie.

Grieks-Nederlandse samenwerking

Het festival wordt voor een groot deel mede georganiseerd door de twee Nederlanders Eddy Koopman en Peter Rutting. De Grieks-Nederlandse samenwerking wordt vastgelegd op film en het hoogtepunt is de “Olympus Rhapsody”. Een concert van ongeveeer 70 minuten gedirigeerd door Eddy Koopman, percussionist van het Metropole orkest. In totaal zijn er inmiddels 12 Nederlandse vrijwilligers in Griekenland om te helpen bij het unieke Olympolis Art Project, waarbij beroemde muzikanten.

Olympus rhapsody met 90 koorleden

Deze Nederlanders, onder de leiding van Eddy Koopman en samen met ongeveer 90 koorleden van drie lokale Griekse koren, het gemeentelijke Katerini’s Polytonic orkest en verschillende lokale traditionele muzikanten, zullen gezamenlijk deze muzikale gebeurtenis op 3 augustus uitvoeren. Het concert zal LIVE worden uitgezonden op internet en zal worden uitgezonden door een TV-kanaal op de Griekse televisie. Peter Rutting verzorgt de productie van de opnames. Alles wordt vrijwillig gedaan en dat is absoluut een zeer mooi gebaar.