Tsitsibira: het gemberbier uit Corfu

15 oktober 2024   Bas Wanrooij

In de tsitsibira fabriek van Cheimarios met Alex op Corfu‘Tsitsibira’ is de Griekse benaming voor het frisse, exotisch proevende gemberbier (gingerbeer) uit Corfu. Een souvenir van de Britten die het in de 19e eeuw hebben meegenomen naar het Ionische eiland. In 1864 verlieten de Britten Corfu, maar het traditionele recept bleef op Korfoe achter. Slechts een enkeling wist sindsdien de gezonde frisdrank zonder alcohol lokaal te produceren.

Christopher Cheimarios richtte een ruimte in om in 1920 kleinschalige productie op te starten en Tsitsibira, het gemberbier uit Corfu, te maken volgens het enige echte traditionele recept. Sinds 1950 is de kleine, maar moderne Cheimarios-fabriek actief in het dorpje Kalafationes en recent volledig gemoderniseerd. We gingen op bezoek bij Alex Cheimarios voor een rondleiding en proeverij van het lekkere Corfiotische non-alcoholische drankje met gember en citroen.

Kleine supermoderne fabriek van Cheimarios in Kalafationes

Ttitsibira is het gemberbier uit CorfuDe locatie is dus in een klein, voor ons toen nog onbekend, dorpje Kalafationes. Je neemt de afslag daar naartoe op de weg van Kerkyra naar Pelekas. Altijd weer mooi zo’n kronkelweggetje en deze keer opgesierd met prachtige zeer oude naaldbomen, waarvan alleen een grote kruin schijnt te leven. En onverwacht zijn we er. Een supermodern fabriekje, alles in het wit, waar vanuit helderheid en vakmanschap straalt. Het is dinsdagochtend maar er lijkt een soort van zondagsrust te heersen. Een deurtje staat open en we roepen wat. Dan duurt het toch nog even, voordat Alex Cheimarios opdoemt en ons zeer vriendelijk en gastvrij ontvangt.

‘Het was ooit hét drankje zonder alcohol van de Engelse koningen die tot 1860 regeerden over Corfu. Sinds 1950 maken we het hier traditiegetrouw in ons familiebedrijf volgens het originele recept. Het wordt van 100% natuurlijke ingrediënten gemaakt. De productie is nog niet zo gemakkelijk en mede daardoor is exporteren nog een uitdaging’, vertelt Alex ons.

Tsitsibira is lekker, maar gaat eerst fermenteren

Tsitsibira frisdrank uit Corfu in GriekenlandAlex, geboren en getogen op Corfu, ging ooit zijn vader helpen. En nu staat daar dus dit supermoderne, kraakheldere bijna onbemande fabriekje, waar het gehele productieproces nauwlettend en met uiterste precisie wordt uitgevoerd. Want hou even in de gaten, het gingerbeer moet fermenteren, maar binnen nauwe grenzen. Het ’tsitsibira’ in de flesjes bouwt een toenemende hardheid op dat door Alex zelf kundig wordt bijgehouden. Dit door een duimdruk in het flessenhalsje en door te proeven. En op zeker moment gaat een partij in een koelcel om het fermenteren te stoppen.

‘We produceren zo’n miljoen flesjes gemberbier per jaar. Vrijwel alles wordt op Corfu geconsumeerd. Zowel in kunststof voor de consument als in glas voor hotels produceren we tsitsibira. Door het fermenteren is kunststof echter makkelijker en deze plastic flesjes maken we bovendien zelf. Plannen hebben we wel om te exporteren en wie weet ooit naar Nederland. Nieuw dit jaar is het drankje Alpinia met natuurlijke kruiden (galangal en guarana) en citroen.’, noemt Alex ons aan het aan einde van de rondleiding. Je kunt de fabriek van Cheimarios bezoeken op Corfu. Graag vooraf een afspraak maken en in de zomermaanden zijn ze er alleen in de ochtend. En de drankjes kun je bij veel horeca-ondernemers op het Griekse eiland kopen.