6 bergdorpen op Corfu

5 augustus 2022 Bas Wanrooij

6 bergdorpen op CorfuOok het Ionische eiland Corfu is bergachtig. Zeker in het noorden met de bergtop van de Pantokrator van 914 meter als hoogste punt. Hier kun je overigens met een auto, brommer of voor de sportieveling met de racefiets of mountainbike naartoe. Op de top staan naast de nodige zendmasten ook een taverne en het gelijknamige klooster. Het uitzicht wat je hier aantreft is fraai. Je kijkt zo naar buurland Albanië en de Corfiotische hoofdstad Kerkyra. Onze tips voor 6 bergdorpen op Corfu vind je dan ook voornamelijk terug in Noord-Corfu.

Lakones – is een dorp dan fungeert als balkon boven de kustplaats Paleokastritsa in het noordwesten. Lakones wordt niet voor niets genoemd als één van de mooiste uitzichtpunten van Europa. Toepasselijk is dan ook de naam van het terras ‘Bella Vista’. Hier kun je een stop maken voor een kop koffie of koude limonade. Overigens zijn in Lakones veel meer mogelijkheden om ergens te gaan zitten. Onze tip is het lokale kafénion op het dorpsplein.

Nymfes – is een bergdorp dichtbij de kustplaats Roda. In de maanden april en mei is de waterval van Nymfes een tip om te bezoeken. Deze ligt net buiten het dorp langs de weg naar Episkepsis. Een mooi stukje natuur en de waterval is in deze periode actief. In de zomer staat er te weinig water. Bij het pittoreske dorp Nymfes is de Estavromenos kerk, met haar unieke vorm, bezienswaardig. Op en langs het dorpsplein vind je voornamelijk ’s avonds activiteit.

Doukades bergdorp op CorfuStrinilas – is een klein dorp net voor de Pantokrator. Hier is met name het dorpsplein interessant met haar taverne Oasis. Een fijne plek in Strinilas om wat te drinken onder de grote oude Iep op het terras. Deze zorgt op warme zomerdagen voor natuurlijke schaduw en wat verkoeling. Ook het iets grotere dorp Spartilas, op drie kilometer afstand, is een tip. Hiervandaan heb je een fraai uitzicht op de badplaats Ipsos en in de verte Corfu-stad.

Paléo Perithia – is een afgelegen dorp en wordt ook gezien als het mooiste van heel Corfu. De ligging maakt Oud Perithia niet zichtbaar vanaf zee en hierdoor was het vroeger beschermd tegen piraten. Tot 1997 had het geen inwoners, maar hierna is het nieuw leven ingeblazen. Geen nieuwbouw, maar nog steeds het Venetiaanse karakter van weleer. Een wandeling door het dorp maken is een tip en je vindt hier bovendien meerdere goede en gezellige traditionele tavernes.

Pélekas – is een bergdorp aan de westkust van het groene eiland. Het ligt niet ver van Kerkyra en dichtbij de populaire stranden van Glyfada, Myrtiotissa en Kontogialos. Bezienswaardig in Pelekas is de keizerstroon met uitzicht over vrijwel het gehele Griekse eiland. Het dorpje zelf heeft haar traditionele karakter grotendeels weten te behouden en je vindt hier geen grote resorts. Genoeg mogelijkheden ook voor een hapje en een drankje op een terras.

Doukades – is een authentiek bergdorp op zes kilometer rijden van Paleokastritsa. Het kleine centrum van Doukades heeft enkele (zeer oude) tavernes. Het mag dan ook niet ontbreken in onze 6 bergdorpen op Corfu die we tippen. Een tip om hier wat te gaan eten of drinken op één van deze terrasjes. Tevens kun je hier in de omgeving mooie wandelingen maken. Voor stranden kun je naar Liapades rijden.