Griekenland in de herfstvakantie: 5 tips om heen te gaan

7 oktober 2024   Bas Wanrooij

Herfstvakantie op Kreta in Chania aan de havenIn de herfstvakantie kun je nog prima naar Griekenland op vakantie. Elk jaar valt deze schoolvakantie van één week op andere data. Bovendien is deze week verdeeld over twee weken in de verschillende regio’s: noord, midden en zuid. Altijd in de maand oktober en soms, net als in 2024, loopt deze vakantieweek zelfs door tot in november. Zonzeker is deze reistijd in Griekenland niet, maar mooi weer kun je in dit jaargetijde op de Griekse eilanden en het vasteland zeker wel hebben. Op 20 oktober komt de zon bijvoorbeeld op in Athene om 07:38 uur en gaat deze om 18:40 uur al onder. Kortom de dagen zijn nu wel een stuk korter dan in de zomer. En niet alles is ook meer geopend. Griekenland in de herfstvakantie: dit zijn 5 tips om heen te gaan.

Chania en Rethymnon op Kreta in de herfstvakantie

De meeste badplaatsen in Griekenland zijn eind oktober rustig. Veel is al gesloten en ook de ligbedden en parasols zijn bijvoorbeeld her en der al van het strand af. We tippen dan ook graag een verblijf in of dichtbij grotere dorpen of steden. Denk aan Chania en Rethymnon in het noordwesten van Kreta bijvoorbeeld. In deze Kretenzische steden is het hele jaar door veel geopend, zoals restaurants, bars en winkels.

De temperatuur van het zeewater is nog aangenaam in oktober en dus kun je overal nog in zee zwemmen. Lekker op een terrasje gaan zee genieten van een drankje lukt in Chania en Rehymnon ook in de herfstvakantie. En ’s avonds kun je kiezen uit een taverne of restaurant om wat te gaan eten in de gezellige centra of langs de boulevard.

In of rondom Rhodos-stad in oktober

Rhodos stad op zonnige dag in oktoberOok in de hoofdstad van Rhodos is er in oktober nog van alles te zien en doen. De oude binnenstad is een mooie plek op Rhodos in de herfstvakantie. Lang niet zo druk als in het hoogseizoen en naar het strand kun je bijvoorbeeld op Elia beach. Rhodos is het Griekse eiland van de zon en gemiddeld schijnt de zon hier in oktober nog acht uur per dag. Niet voor niets is Rhodos dus één van de meeste zonzekere bestemmingen in Griekenland voor de herfstvakantie. Heerlijke periode om te relaxen ergens in een villa bijvoorbeeld en te genieten van rust en wat zon voor de winter zijn intrede doet.

Stedentrip Athene of Thessaloniki eind oktober

Gezellig in de wijk Psiri in Athene in novemberDe twee grootste steden van Griekenland, Athene en Thessaloniki, zijn fijne bestemmingen voor een stedentrip eind oktober. Voordeel is dat er dagelijks wel vluchten te vinden zijn naar deze twee steden vanuit Nederland. Je bent dus flexibeler en misschien kun je een aantrekkelijke last minute aanbieding scoren. Hier in deze Griekse steden is vrijwel alles het hele jaar door geopend. Genoeg te zien en doen dus in oktober en ook in november in Athene en Thessaloniki. Bezoek bijvoorbeeld één van de vele markten, slenter rond door de centra vol archeologische bezienswaardigheden en geniet van een drankje ergens in de zon op het terras in Anafiotika of Ano Poli. Dat is Griekenland in de herfstvakantie!

Kos wil zomerseizoen tot in november verlengen

Kos stad in de herfstvakantieNet als Kreta en Rhodos wil ook Kos graag het zomerseizoen verlengen tot in november. In Kos-stad is eind oktober en begin november dan ook steeds meer geopend. Deze reisperiode is voor het eiland Kos nog steeds aantrekkelijk qua klimaat. Zo was het op 23 oktober 2023 hier overdag nog 30°en ’s nachts zakte het kwik niet onder de 20°. En ook het zeewater is met zo’n 23° aangenaam voor een heerlijk duik in de Egeïsche Zee. Zo zijn bijvoorbeeld het historische Asklepieion en Casa Romana ook in de winter open voor een bezoek.

In de herfstvakantie naar Kerkyra op Corfu

Kerkyra op Corfu in de herfstKerkyra, de hoofdstad van Corfu, behoort tot de mooiste Griekse steden en is ook half oktober, in de herfstvakantie, een tip om in Griekenland heen te gaan. Hier bruist het eigenlijk altijd wel en zeker als de zon schijnt. Bovendien ligt het op een steenworp afstand van het vliegveld en ben je dus zo in het levendige centrum met Italiaanse invloeden. Kerkyra is aangenaam voor een stadswandeling door de UNESCO-binnenstad, een bezoek aan het oude en nieuwe fort en een koffietje op één van de sfeervolle terrassen op Liston. Ook in het najaar is het genieten op het Ionische eiland Corfu.