Hoe is het najaar in Griekenland

7 september 2020 Bas Wanrooij

Hoe is het in het najaar in GriekenlandHoe is een vakantie in het najaar in Griekenland? Vanuit Nederland wordt er op de meeste Griekse luchthavens gevlogen tot en met het einde van herfstvakantie. Dat betekent dus meestal tot eind oktober. Naar Athene en Thessaloniki kun je het hele jaar door vliegen en ook op het vliegveld van Heraklion op Kreta  wordt tot eind november gevlogen vanaf Schiphol. Je kunt dus zowel losse vliegtickets als pakketreizen boeken voor het najaar naar Griekenland.

Op welk Grieks eiland is het het warmste

Niets is zo veranderlijk als het weer en medio oktober wordt ook het weer in Griekenland wisselvalliger. Je zult in deze periode rekening moeten houden met zo nu en dan een buitje en meer kans op bewolking dan bijvoorbeeld in juni of in de zomervakantie. Het zuiden van Kreta en Kos en Rhodos hebben in oktober en november vaak de hoogste temperaturen overdag. Op Rhodos heb je volgens meteorologische statistieken de meeste kans op zon in het najaar. Maar ook op andere Griekse eilanden, zoals Corfu, Samos of Zakynthos, is het overdag veelal nog heerlijk nazomeren met temperaturen van 25°C of hoger in september.

In September zijn zeker in de eerste helft van de maand temperaturen overdag van 30°C of meer eerder regelmaat dan uitzondering in Griekenland. Het aantal zonuren wordt geleidelijk aan wat minder door de kortere dagen in dit jaargetijde. Voor ’s avonds en ’s nachts in oktober en november is een vest of (zomer)jas aan te raden om mee te nemen.

Warme zee om in te zwemmen

De temperatuur van het zeewater is zelfs tot laat in november nog aangenaam om in te zwemmen. Grieken zelf zie je hier in deze periode dan ook nog geregeld zwemmen. Het zwemwater in het najaar is door de vele zonuren en hoge temperaturen in met name juni, juli en augustus, vrijwel overal in Griekenland 20°C tot 25°C.

Bijkomend voordeel in de reistijd is dat er veel minder toeristen zij dan in de zomermaanden. Het betekent ook dat niet alles meer is geopend in badplaatsen in oktober en zeker niet in november. In november is het aan te raden om in of dichtbij een Griekse stad te verblijven voor faciliteiten.