Meer toeristen in september naar Griekenland

9 oktober 2013
Kerkje in grot bij Marathokambos

Samos kerkje Marathokambos

Het aantal buitenlandse toeristen wat Griekenland bezocht in september is met 13% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In totaal kwamen er bijna 2 miljoen vakantiegangers, 1.955.384 om precies te zijn, naar Griekenland de afgelopen maand. Dat betekent 225.000 meer toeristen in september naar Griekenland. Over de eerste negen maanden van dit jaar is het totaal aantal internationale reizigers naar Griekenland gestegen met 10,2% tot bijna 11,5 miljoen. De cijfers werden gepresenteerd door de SETE (Association of Greek Toursim Enterprises).

Goede resultaten dus met deze belangrijke inkomstenbron voor de Grieken. Het doel van 17 miljoen toeristen dit jaar, een recordaantal, lijkt te gaan worden gehaald. In totaal zal dit Griekenland 11,5 miljard euro aan inkomsten opleveren.

Alleen Samos minder toeristen

Van januari tot en met september laten alle vakantiebestemmingen in Griekenland een groei zien behalve het eiland Samos. Het aantal buitenlandse toeristen die op Samos airport aankwamen daalde namelijk met bijna 4% ten opzichte van vorig jaar. Grootste stijgers zijn Kalamata, Santorini, Heraklion, Corfu en Rhodos. Op de grootste luchthaven van Kreta Heraklion kwamen in de eerste negen maanden 2,3 miljoen toeristen aan, een stijging van 17,6%, en is daarmee het drukste vliegveld van Griekenland.

Russen kiezen voor Thessaloniki

In Thessaloniki zorgen vooral Russen voor de bezetting in de hotels. Het aantal toeristen uit Griekenland naar de op één na grootste stad van Griekenland steeg met 68,7% tot ruim 567.000. De top vijf van buitenlandse toeristen naar Thessaloniki tot en met augustus ziet er als volgt uit: Russen, Cyprioten, Turken, Israéliërs en Italianen. Volgend jaar wellicht Nederland in de top tien door de drie vluchten per week vanaf Amsterdam met Transavia naar Thessaloniki vanaf april 2014.