Vliegen naar Griekenland

12 oktober 2013 Bas
Griekenland-vliegvelden-landingsbaan-vliegtuig-300

Vliegtuig landen op luchthaven Griekenland

Vliegen is de gemakkelijkste en snelste manier om naar Griekenland te reizen. Vliegen naar Griekenland kan vanaf Amsterdam, lokale luchthavens in Nederland, maar ook vanaf Brussel of Weeze. We vroegen Lode Verschuere, een ervaren gezagvoerder van Thomas Cook Airlines Belgium, naar zijn ervaringen en tips voor vluchten naar de Griekse vakantiebestemmingen. Lode vliegt al 12 jaar bij de luchtvaartmaatschappij als gezagvoerder en ook als instructeur op een Airbus A320. Een vliegtuig voor de middellange afstand met ruimte voor ongeveer 180 passagiers. Op de meeste internationale vliegvelden van Griekenland heeft hij weleens gevlogen. Hij vertelt zijn verhaal vanuit de cockpit.

Zijn er verschillen tussen de landingsbanen in Griekenland?

In Griekenland zijn heel wat luchthavens die specialer zijn dan andere. Wij spreken nooit over vliegvelden die gevaarlijker zijn dan andere, want mocht een luchthaven ‘gevaarlijk’ zijn dan zouden we er niet op vliegen. De luchthaven van Corfu is uitdagend omdat de landingsbaan vlak bij de bergen, maar toch aan zee ligt. Tijdens het aanvliegen heb je vaak een spectaculair panorama vanuit de cockpit. Op de luchthaven van Heraklion op Kreta passeer je tijdens het aanvliegen de populaire strandzone van Chersonissos en ligt de landingsbaan als een ‘vliegdekschip’ langs de zee op een plateau. Hier zit trouwens een kleine hobbel in de landingsbaan, waar je rekening mee moet houden bij het landen en opstijgen. Vliegvelden die voorheen militaire luchthavens zijn geweest, als Preveza en Santorini, zijn niet gemaakt voor grotere toestellen dan de Airbus A320 of de Boeing 737.

Wat is de kortste landingsbaan van Griekenland?

Bij mijn weten is dit de landingsbaan op het eiland Chios van 1.371 meter en daarmee de kortste internationale luchthaven van Griekenland, waar commercieel op wordt gevolgen vanuit de andere Europese landen.

Wat zijn je tips voor passagiers op een vlucht naar Griekenland?

Ik raad mensen altijd aan om voldoende water te drinken en zich te ontspannen door een boek of het inflight magazine te lezen tijdens de vlucht. De lucht in de vliegtuigen heeft een lagere luchtvochtigheid en dat kun je met extra drinken corrigeren. Mensen met vliegangst kunnen dit altijd melden aan de crew, daar hoef je je niet voor te schamen. Van tijd tot tijd kan de bemanning dan altijd even een praatje komen maken om te zien of alles goed met je is. Voor kleine kinderen kun je cadeautjes meenemen, die je bijvoorbeeld elk half uur geeft. Hierdoor blijven ze bezig en gaat de tijd sneller.

Welk vliegveld in Griekenland heeft de langste en welke de kortste vliegafstand vanuit Nederland en België?

Het verste weg ligt het vliegveld van het eiland Rhodos en het dichtste bij is de luchthaven van Corfu. De vliegtijd vanuit Nederland naar de Griekse eilanden schommelt tussen ongeveer 2 uur en 30 minuten voor Corfu en 3 uur en 30 minuten voor Rhodos. Vanaf Brussel airport is deze vliegtijd een kwartiertje minder.

Wat is je favoriete Griekse vakantiebestemming?

Ongetwijfeld Corfu!! Lekker met de scooter of auto rondrijden, stoppen in de bergen en een Raki drinken in een locale taverne. Zoek je wat meer drukte dan kan dat ook in de populaire vakantiebestemmingen als Roda en Gouvia.