Naar Griekenland deze zomer

15 juni 2020 Bas Wanrooij

Naar Griekenland deze zomerKunnen en mogen we deze zomer naar Griekenland op vakantie? Het antwoord is ja!  De Griekse regering heeft afgelopen vrijdag besloten dat commerciële vluchten tussen Nederland en Griekenland voor het vliegveld van Athene vanaf 15 juni zijn toegestaan. Wel worden alle reizigers bij aankomst getest op COVID-19. Je dient vervolgens 24 uur op de uitslag van deze test te wachten in zelfquarantaine. Is de test negatief, dan mag je Griekenland verder in en hoef je niet langer in quarantaine.

Vanaf 1 juli gaan ook de andere internationale luchthavens in Griekenland open, zoals op Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos, voor commerciële vluchten. Er zijn dan geen verplichte virustests voor alle passagiers en we hoeven niet meer in quarantaine in Griekenland. We hebben dit geverifieerd bij de Nederlandse ambassade in Athene.

Vanaf 15 juni weer naar Athene en Thessaloniki

SMS Griekse overheid Covid-19 zelfquarantaineIn Athene mag je vanaf 15 juni als Nederlander, na een negatieve uitslag van de Corona-test, verder reizen zonder eerst in quarantaine te gaan. Ook naar Thessaloniki mag na 15 juni worden gevlogen vanaf Nederland. Hier dien je dan echter zelf, na een negatieve testuitslag, eerst zeven dagen in quarantaine te blijven. Word je positief getest dan dien je in zowel Athene als Thessaloniki 14 dagen in quarantaine te blijven. Je verblijft dan in een hotel aangewezen en betaald door de Griekse overheid. Alle andere vliegvelden in Griekenland zijn gesloten voor internationale commerciële vluchten tot 1 juli. Wel zijn er al binnenlandse vluchten, naar bijvoorbeeld de Griekse eilanden, van en naar Athene en Thessaloniki mogelijk tussen 15 juni en 1 juli.

Na 1 juli naar de Griekse eilanden

Op 1 juli worden de restricties op vliegen naar andere Griekse luchthavens opgeheven. Dit betekent dus dat bij aankomst op de internationale luchthavens in Griekenland niet meer alle passagiers worden getest op het Corona-virus. Steekproefsgewijs voeren de Grieken dan nog wel testen uit op de verschillende vliegvelden. Het is dan vanaf die datum de vraag op welke Griekse luchthavens er wordt gevlogen en wanneer. Ook of accommodaties op Griekse bestemmingen geopend zijn deze zomer. Hier zullen luchtvaartmaatschappijen als Transavia en reisorganisaties als Eliza was here, Ross Holidays, Sunweb en TUI zich over buigen en ons over gaan informeren de komende weken.

Tips voor vakantie naar Griekenland deze zomer

Als tips geven we nog graag mee om de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te downloaden op je mobiel en ‘Griekenland’ als favoriet aan te vinken. Dan krijg je automatisch bericht als er iets verandert aan het reisadvies. Kijk ook op Nederlandwereldwijd voor actuele informatie per bestemming. Lees goed de voorwaarden van je reis- en zorgverzekering voor je gaat reizen naar Griekenland deze zomer. Wat zijn de regels als je bijvoorbeeld ziek wordt in het buitenland.

Eerder zijn de stranden open voor publiek gegaan en zijn winkels, restaurants, tavernes en bars geopend door heel het land. Alvast een goede en veilige vakantie gewenst als je deze zomer of nazomer naar Griekenland gaat.